Yaşlı çift organlarını bağışladı

Yaşlı çift organlarını bağışladı

Saruhanlı'da ikamet eden Mehmet (66) ve Nazmiye (60) Kavurmacı çifti, tüm organlarını bağışlayarak vatandaşları organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti

MANİSA (AA) - Saruhanlı'da ikamet eden 66 yaşındaki Mehmet ile 60 yaşındaki Nazmiye Kavurmacı çifti, tüm organlarını bağışlayarak vatandaşları organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti. 

Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi'ne giderek organ bağışında bulunmak istediklerini bildiren yaşlı çift, 40 yıl önce yurtdışında şahit oldukları ve hiç unutamadıkları organ bağışlarından etkilendiklerini belirtti. 

Bağış için gerekli prosedürü yerine getirerek formu imzalayan Mehmet Kavurmacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasta olan insanların organlara ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Organ bağışı bilincine henüz ulaşmadığımızı görüyorum. Eğer bu bilinç halkımız arasında yaygınlaşmış olsaydı organ bağışında örnek ülke olurduk" dedi.

- "40 yıldır bu duyguyla yaşadık"

Eşi Nazmiye ile birlikte 1974 yılında Avusturya’ya çalışmaya gittiklerinde yabancıların organ bağışında yarıştıklarını gördüklerini anlatan Mehmet Kavurmacı, "Genç yaşımızda Avrupa'da insanların birbirlerine iyilik yapmada, organ bağışlamada yarıştıklarını görünce içimizde bir duygu belirdi. 40 yıldır bu duygu ile yaşıyorduk ve bu duygumuzu gerçekleştirdik. Ne yazık ki ülkemizde organ bağışı konusunda insanlarımız çok sıcak bakmıyor. Biz bütün vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda daha duyarlı olmalarını diliyoruz" diye konuştu.

Öldükten sonra organlarının toprak olacağını anımsatan Özdamar, "Organ bekleyen insanları yeniden hayata döndürsün kararına vardık ve birlikte organlarımızı bağışlama kararı aldık. Organlarımızı ihtiyacı olan hastalarımız kullanabilir, onlar yararlanabilir, onlar sebeplenebilir. Bu amaçla hanımımla ben organlarımızı bağışlamaya karar verdik" şeklinde konuştu.

- "Örnek olmak istiyoruz"

Televizyonlarda organ bağışı bekleyen insanları seyrederken çok duygulandığını anlatan Nazmiye Kavurmacı ise, "Ben organ bağışlamanın en iyi ibadetlerden birisi olduğunu düşünüyorum. Çünkü organ bağışı bir can kurtarmak, bir başkasına hayat vermek oluyor. Organ parayla satılan bir şey değil ki alıp takılsın. İnsanlar fedakârlık yaparak organlarını bağışlayıp başka canlar kurtarsın diye eşim ve ben bu davranışımızla örnek olmaya çalışıyoruz. Herkesi organlarını bağışlamaya çağırıyorum. Seve seve organ bağışında bulunsunlar, bir hayat kurtarsınlar" dedi.

Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Rabia Kapan ise örnek davranışlarından dolayı Kavurmacı çiftine teşekkür ederek, organ bağış kartlarını verdi.

Organ bağışı oranının ilçede çok düşük olduğunu ifade eden Kapan: "Organ bağışı konusunda başta sağlık personeli olarak tüm kamu kurum ve kuruluşlarında eğitim vererek organ bağışına davet ediyoruz. Farkındalığı artırmak için çalışmaya devam ediyoruz. Amacımız, ihtiyacı olan kişilere organları kazandırabilmek, doğru bilgilendirip insanlarımızın organ bağışı ile ilgili endişelerini giderebilmektir" şeklinde konuştu. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı