Yaşamı ve lüksü sembolize eden portreler bulundu

Yaşamı ve lüksü sembolize eden portreler bulundu

Mersin'de Olba Antik Kenti'ndeki kazılarda bulunan 35 metrekare büyüklüğündeki yaşamı ve lüksü sembolize eden mozaik koruma altına alındı

Silifke ilçesindeki Olba Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazılarda tespit edilen mozaik, 16 levha halinde çıkartılarak koruma altına alındı. 

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Emele Erten başkanlığındaki ekibin antik kentteki çalışmaları neticesinde tespit edilen mozaik, 16 levha halinde çıkartıldı. 

Silifke Müze Müdürlüğü bahçesinde koruma altına alınan ve yapımında kullanılan tessera (mozaik parçası) büyüklüklerinin 1 santimetreden az olması nedeniyle hassas bir çalışma gerçekleştirildi. 

Son derece ince ve özenli bir yapı gösteren ve yaklaşık 35 metrekare büyüklüğünde olan mozaik, çok sayıda renkli taş ve cam tessera sayesinde renkli, ince ve gösterişli bir görüntü barındırıyor.

İki farklı pano ve bunları birbirinden ayıran baklava dilimi motiflerinden oluşan mozaiklerden birinde, geometrik bezemeler arasında iki kadın ve ortada bir erkek olmak üzere toplam 3 portre yer alıyor. 

Portrelerin Yunanca'da Tryphe, Bios ve Lucia olarak tanımlandığı, bunların da yaşamı ve lüksü sembolize ettikleri belirtiliyor.

Diğer panoda ise 5 tabloda kanatlı ve pelerinli melek tasviri görülüyor.

İlk belirlemelere göre milattan sonra 2. yüzyılın sonlarıyla 3. yüzyılın ilk yarısı arasındaki döneme tarihlenen mozaikle ilgili restorasyon ve konservasyon çalışmalarının devam ettiği bildirildi. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı