Yaş meyve ve sebze sektöründe Rusya sevinci

Yaş meyve ve sebze sektöründe Rusya sevinci

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü Yönetim Kurulu Başkanı Kavak:- "Kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte hem üretimimizde hem de ihracatımızda artış yaşanacak. Bu gelişme, bir zincir halinde istihdama ve çalışma hayatının standartlarına d

MERSİN (AA) - SEZGİN PANCAR - Türkiye ile Rusya arasında yaş sebze ve meyve ürünleri ağırlıklı olmak üzere ticaretteki kısıtlamaların kaldırılması yönünde bildiri imzalanması, sektör temsilcilerince sevinçle karşılandı.

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatı pazarının 2 milyar dolara yakın olduğunu hatırlattı.

İhracatın büyük bir kısmını narenciye ürünlerinin oluşturduğunu, ihracat artışına en çok katkı sağlayan ürünler arasında domates, kiraz, vişne, üzüm ve narın da yer aldığını aktaran Kavak, bu ürünler açısından Rusya pazarının önemli olduğunu vurguladı.

Kavak, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ticari ilişkilerin önündeki engel ve kısıtlamaların kaldırılması amacıyla ortak bildiri imzalanmasını sevinçle karşıladıklarını belirterek, "Rusya ile Türkiye arasında ticari kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik adımları çok olumlu bulduk. Kısıtlamaların kaldırılacağı taze üzüm, elma, armut ve çilek gibi ürünlerin ihracattaki payı çok önemli." dedi.

Kısıtlamaların kalkmasıyla bu ülke pazarının yeniden açılmasının birçok olumlu yönünün olacağını aktaran Kavak, şöyle konuştu:

"Kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte hem üretimimizde hem de ihracatımızda artış yaşanacak. Bu gelişme, bir zincir halinde istihdama ve çalışma hayatının standartlarına da katkı sunacaktır. Yaş sebze ve meyve sektörü, emek üzerine yoğunlaşan bir sektör. Milyonlarca insanın işini, aşını kazandığı, çoğunlukla kırsal kesimde yaşayan insanlarımızın istihdam edildiği bir sektör. Bu sektörün önemi gerçekten çok büyük. Bunu ve sosyal boyutunu çok iyi okumak lazım. Bu nedenle sadece Rusya değil, bütün ihracat pazarları bizim çok önemli."

Kavak, ihracatçıların da rahatlayacağına işaret ederek, "Rusya pazarıyla birlikte sektörde ciddi anlamda bir canlanma olacağını düşünüyoruz. Bu, ülke ekonomisinin yanı sıra ihracatçılarımıza, paketleme tesislerine, nakliyecilerimize olumlu yansıyacaktır. Başta Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakan'ımız ve ilgili bakanlarımıza teşekkür ediyoruz. Ortak bildirinin bir an önce hayata geçirilerek, kısıtlamaların en kısa sürede kaldırılmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Gelişmenin, iç pazardaki ürünlerin fiyatlarına olumsuz yansıyacağını düşünmediğini ifade eden Kavak, endişelenilmemesi gerektiğini anlattı.

- "Rusya'nın domateste hala Türkiye'ye ihtiyacı var"

Rusya'nın, son gelişmede domates ithalatına yönelik kısıtlamaları kaldırmasa da dönemsel olarak ihracata izin verebileceğine dikkati çeken Kavak, şöyle devam etti:

"Rusya, Türkiye'den sonra domates üretiminde ciddi yatırımlar yaptı. Kendi üreticisini kurma amaçlı bir tasarrufa gitti ancak bir gerçek var ki Rusya'daki mevcut üretim, Rusya halkının ihtiyacını karşılamaktan uzak. Rusya'nın domateste hala Türkiye'ye ihtiyacı var. Belki birkaç yıl sonra üretimi arttığında kendilerine yetebilir ama şimdi değil. Kendi üretimi azaldığı dönemlere denk getirmek suretiyle Türkiye'den domates alımına izin verebilir."

- "Önemli bir adım olarak görüyoruz"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut da gelişmenin tarım, ticaret, liman, lojistik ve turizm kenti olan, çok sayıda sebze ve meyvenin ilk hasadının yapıldığı Mersin başta olmak üzere tüm bölgeler için olumlu olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya arasında ticari ilişkilerin önündeki engel ve kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik imzalanan ortak bildiriyi iki ülke arası ticaretin gelişmesi adına atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz ancak bu bir başlangıç, halen üzerinde çalışılması gereken konular var." ifadesini kullandı.

Tarım alanında, hangi sebze ve meyvelerin önünün açılacağının gelecek hafta tam olarak netlik kazanacağını belirten Aşut, "Bölgemiz açısından özellikle kabak, biber, nar ve çilek gibi ürünlerin Rusya tarafından ithalatına başlanması ticaretimizin canlanması adına büyük önem taşıyor." dedi.

Aşut, şöyle devam etti:

"Rusya ile başta tarım, turizm ve müteahhitlik hizmetleri olmak üzere pek çok alanda güçlü iş birliklerimiz var. Bu iş birliklerinin artarak devam etmesi ise tüm iş dünyasının ortak arzusu. Birçok müteahhitlik şirketimizin Rusya’da ciddi yatırımları bulunmakta. Hizmet pasaportlarına yönelik uygulanan vize sınırlamalarının kalkması bu yatırımların devamlılığı anlamında önemli bir adımdır. Turizmde yaşanan canlanmanın bu ortak bildiri sonrasında artarak devam edeceğine inanıyorum."

- Çilek üreticileri mutlu

Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun ise Türkiye'nin en önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin'in Silifke ilçesindeki üreticilerin, Rusya'nın çilek ithalatı üzerindeki kısıtlamasının kaldırılacak olmasından dolayı sevinç yaşadığını söyledi.

İlçede, topraksız, açık ve kapalı olmak üzere toplamda 20 bin dönüm arazide 80 bin ton çilek üretiminin yapıldığını vurgulayan Doygun, "Mersin'de 12 ay, 4 mevsim çilek üretiliyor. Bu nedenle Rusya pazarı bizim için çok önemli. Bu ülkeyle ticari ilişkilerin yenide normale dönecek olması bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor." dedi.

Doygun, gelişmenin üretime büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Üreticimiz, endişelerinin giderilmesiyle birlikte üretime daha fazla yoğunlaşacaktır. Zaten ilçemizde üretilen birçok ürün, dolaylı yoldan Rusya'ya gidiyordu. Bu ülkeye ihracat söz konusu olunca piyasada hareketlilik oluyor." diye konuştu.










AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :