Yaş çayda yüksek kalite beklentisi

Yaş çayda yüksek kalite beklentisi

Rize Ticaret Borsası Başkanı Erdoğan:- "Beyaz çay tomurcuk toplanma işlemleri başladı. Yaş çay içindeki etken maddelere baktığımızda kalitemiz daha yüksek olacak"- "Geçen yıla eş veya bir miktar üzerinde rekolte beklemeliyiz. Buna sektörün de ihtiyacı var

RİZE (AA) - MUHİTTİN SANDIKÇI - Doğu Karadeniz'de yaklaşık 206 bin üreticiyi ilgilendiren yaş çay alımının 10 Mayıs'ta başlaması ve sezonda 1 milyon 200 bin ton üretim yapılması hedefleniyor.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, AA muhabirine, sezon hazırlıklarının devam ettiğini belirterek, ÇAYKUR'un ve özel sektörün alım için çalışmalarını tamamladığını söyledi.

Bölgede havaların yıl başından itibaren soğuk gitmesi nedeniyle hasadın tam olarak 10 Mayıs'tan sonra gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini vurgulayan Erdoğan, geçen sezona göre iki haftalık bir gecikmenin yaşandığını ifade etti.

Yüksek kalite ürün alacaklarını ve rekolte düşüşü yaşanmayacağını anlatan Erdoğan, "Artvin'in Sarp'tan Trabzon'un Sürmene ilçesine kadar olan bölümde yaptığımız incelemelerde iyi bir kalite beklentimiz var. Yaş çay filiz büyümesi devam ediyor. Beyaz çay tomurcuk toplanma işlemleri başladı. Yaş çay içindeki etken maddelere baktığımızda kalitemiz daha yüksek olacak." dedi.

Geçmiş yıllardan ayrı olarak bu yıl yaş çay sezonunun ÇAYKUR'un öncülüğünde, özel firmaların, sektörün gelişmesi için katkı sağlayan sivil toplum örgütleri ile birlikte yapılacağının altını çizen Erdoğan, "Sezona girmeden önce tarafların bir arada olduğu, insanların heyecanlı beklediği bir sezon açılışı planlıyoruz. ÇAYKUR özel sektör firmaları arasında ayrımın olmadığı, müstahsilin ÇAYKUR ve özel sektöre farklı gözle bakmadığı bir sezon ümidimiz var." diye konuştu.

Çalışmalar kapsamında düşük fiyat yaş çay alımı ve düşük fiyat kuru çay satışından vazgeçilmesi için yürütülen projelerin olduğuna değinen Erdoğan, "Gücün kendi elimizde olduğunun farkına vararak bunu harekete geçirecek bir sezon planlıyoruz. Bunu hayata geçirecek zamanımız var." ifadelerini kullandı.

Çay tarlalarının kışın yeteri derecede kar aldığını ve hava sıcaklıklarının 13,16 derece arasında seyrettiğini belirten Erdoğan, çayda büyümenin iyi seyrettiğini kaydetti.

Çayda bu yıl son kez toprağın verimini artırmak için azotlu gübre kullanılacağını bildiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yaptığımız çalışmalarda 10 santimetreye düşen filiz sayımlarına baktığımızda rekolte düşüşü beklemiyoruz. Geçen yıla eş veya bir miktar üzerinde rekolte beklemeliyiz. Çay sektörünün ihtiyacını karşılamak için rekolte artışı veya aynı miktar üretime ihtiyacımız var. Bölgemizde altı ana noktada gelecek yıl kullanılması muhtemel organik gübre konusunda verim düşüklüğü yapım yapmadığı, verimi nasıl etkilediği konusunda çalışmalarımız var ve bize çok büyük veri oluşturacak. Borsa olarak paylaştığımız veri eğer verim düşüklüğü maksimum yüzde 10'dan yukarı çıkarsa biz bu organiğe geçişin şeklinin değiştirilmesini istiyoruz. Kesinlikle Türkiye'nin ihtiyacı olan tüketim miktarını üretmemiz lazım. Aksi taktirde piyasadaki ürün talebi karşılanmadığında ithal yoluna gitmek zorunda kalırsınız ve arkası kesilmez. Damak tadımızı değiştirir. Kolaycılığa alıştırır."

Erdoğan, günlük yaklaşık 20 bin ton yaş çay işleme kapasitesi ile sezona hazır olduklarına değinerek, "Artık ürünün oluşmasını bekliyoruz. Hayırı ve verimli bir sezon bekliyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :