YARSAV-Paralel elele

YARSAV-Paralel elele

Yaklaşan HSYK seçimleri öncesinde Paralel Yapı’nın YARSAV’la birlikte hareket ettiği ortaya çıktı.

Hukukçular, yasama ve yürütmede halkın iradesi hakimken, yargının paralel yapı tarafından işgal edilmesinin devlet işleyişini bozduğuna dikkat çektiler.

AK Parti hükümetine yönelik 17 ve 25 Aralık operasyonlarını düzenleyerek darbe yapmaya kalkışan ancak başarısız olan paralel devlet yapılanmasının yargıda etkin olduğu ifade ediliyor. Yasama ve yürütmede halkın iradesi hakimken, yargının paralel yapı tarafından işgal edilmesinin devlet işleyişini bozduğu ifade ediliyor. Hayali Selam Terör Örgütü soruşturması adı altında casusluk yaptığı ortaya çıktıktan sonra halk arasındaki itibarını kaybeden paralel devlet yapılanmasının 2010 referandumuyla yargı da sağladığı kazanımlar tartışma konusu oldu.  Paralel devlet yapılanmasının yargı üzerindeki etkisinin yüzde 20’den fazla olduğu ifade ediliyor. Söz konusu tablo HSYK seçimlerinin neden hayati öneme sahip olduğunu gösteriyor.  Hukukçular, paralel yapının yargıdaki gücünü kaybetmemek için elinden geleni yapacağını, paralel yapının üzerindeki baskısını azaltmak için HSYK seçimlerinin yeterli olmadığını, yasal düzenleme de yapılması gerektiğini söyledi.

Konya Barosu eski Başkanı avukat Hasip Şenalp, yaklaşan HSYK seçimleri öncesinde Paralel Yapı’nın YARSAV’la birlikte hareket ettiğini söyledi. YARSAV’ın gösterdiği listedeki 10 kişiden beşinin paralelci olduğunu da belirten Şenalp, “Yani 12 bin hâkimin yarısının kendilerinden olduğunu düşünüyorlar. HSYK seçimleri öncesinde güya din ağırlıklı olan bir grup, YARSAV içerisinde ateistlerin de bulunduğu bir grupla işbirliği yapabiliyor. Bu sadece HSYK seçimlerinde değil, Paralelin Türkiye’de masonlarda dahil olmak üzere baronlarla, kısaca herkesle işbirliği içerisinde olduğunun da bir göstergesidir” dedi. Şenalp, “Ben bu HSYK seçimlerinde paralel yapının yargıdaki gücünü kaybedeceğine inanıyorum. HSYK seçimlerini son kale olarak kabul ediyorlar ve ellerindeki bu gücü de kaybetmek istemiyorlar. Bu yüzden de şehir şehir geziyorlar. Çok dikkatli olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı da, HSYK’ya hakim olan gücün yargıya da hakim olduğu gibi bir sistemin olduğunu belirterek, “HSYK’nın bu yapısından dolayı seçim önemlidir. 2010 referandumu iyi niyetliydi fakat belli grupların bakanlık bürokrasisine hakim olması ve de kötü niyetli bazı kişilerin bu yöndeki çalışmaları neticesinde HSYK da seçimle gelen 11 üyeyle istediğini yapabilecek durumda” dedi.

“HSYK’da alınan kararlar hakim ve savcılar için çok önemlidir. Bu yüzden bazı gruplar burayı ele geçirmeye çalışıyor. Durum böyle olunca da günümüzde yaşananlar oluyor. Bu yüzden önümüzdeki HSYK seçimleri çok önemlidir ancak seçimler yeterli değildir, yasal düzenleme yapılması da gerekiyor” diyen Tatlı, “Halk nezdinde yüzde 1’e tekamül etmeyen, yüzde bir karşılığı olmayan grubun burada yüzde yirmilerle temsil edilmesi kabul edilebilir bir şey değildir. Bu da açık olarak demokrasiye aykırıdır.  Bu da ancak yasal bir düzenlemeyle aşılabilir” dedi.

yeni akit