Yarım asırdır evde iftar yapmıyorlar

Yarım asırdır evde iftar yapmıyorlar

Bilecik'in Pazaryeri ilçesine bağlı Küçükelmalı köyünün sakinleri, 50 yıllık ramazan geleneğini sürdürerek her gün gönüllü kişilerin köy meydanında verdiği iftarda oruçlarını açıyor- Muhtar Ak:- "Kendisine sıra gelmeyen köylülerimiz gönül koyuyor. Herkesi

BİLECİK (AA) - İBRAHİM ÖZTOSUN - Bilecik'in Pazaryeri ilçesine bağlı Küçükelmalı köyünün sakinleri, ramazan ayı boyunca köy meydanında toplu iftar yapıyor.

İlçeye 10 kilometre uzaklıktaki Küçükelmalı köyünde, 50 yıldır gönüllü vatandaşların verdiği iftarda oruçlar açılıyor. Gündüz evde ve tarlada çalışan kadınlar, ramazan ayında iftarlık hazırlama telaşı yaşamıyor. İftar vermek için adeta birbirleriyle yarışan Küçükelmalı sakinleri, ortak karar gereği doğum tarihlerine göre öncelik alıyor.

Genç kızların rengarenk yöresel giysilerle hizmet ettiği köyde, iftar sofrasına gelemeyen yaşlı ve hastaların evlerine yemek götürülüyor.

Köy Muhtarı Halil Ak, 120 haneli köyde yarım asırlık geleneği sürdürdüklerini, yıllardır evde oruç açılmadığını söyledi.

-Yörük geleneği

Yörük geleneklerine bağlı olarak ramazan ayında iftarı köy meydanında yaptıklarını anlatan Ak, geçmiş yıllarda durumu iyi ailelerin evlerinde hazırladıkları yemeklerle organizasyonlar gerçekleştirildiğini bunun daha sonra köylülerin iştirak ettiği geleneksel toplu iftarlara dönüştüğünü anlattı.

Ak, ramazan ayı boyunca iftarı köy meydanında açtıklarını aktararak şunları kaydetti:

"İftarlarımıza çevre köylerden misafirlerimiz de katıldığı için çok mutlu oluyoruz. İftar vermek için köylülerimiz birbirleriyle yarışıyor. Köyde kendisine sıra gelmeyen köylülerimiz gönül koyuyor. Herkesin iftar verebilmesi amacıyla 4-5 aileyi bir araya getiriyoruz ya da doğum tarihlerine göre gruplar oluşturuyoruz. Bu şekilde herkes nasiplenmiş oluyor. Özellikle geleneklerimizi gençlerimize öğretmek için onlara öncelik veriyoruz."

Köy meydanındaki iftarın 400-500 kişilik olduğunu anlatan Ak, "Sadece köy sakinleri katılmıyor. Bursa, Eskişehir, Sakarya, Bilecik merkez ve ilçelerinden misafirlerimiz geliyor. Şenlikle, heyecanla orucumuzu açıyoruz." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :