Yargıtay Başkanı Cirit: (3)

Yargıtay Başkanı Cirit: (3)

"Yargıtay'ın daire sayısını, hakim sayısını artırmak, Yargıtay üye sayısını artırmak Türkiye'deki yargı problemini çözmüyor. Gelen iş akışını engellemediğiniz sürece Türkiye'deki yargı probleminin çözülmesinde zorluklarımız vardır"- "Biz mezun olduğumuzda

ANKARA (AA) - Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, "Yargıtay'ın daire sayısını, hakim sayısını artırmak, Yargıtay üye sayısını artırmak Türkiye'deki yargı problemini çözmüyor. Gelen iş akışını engellemediğiniz sürece Türkiye'deki yargı probleminin çözülmesinde zorluklarımız vardır." dedi.

Cirit, Yargıtay'ın 150'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Yargıtay Evi'nde bir araya geldi.

Yargıtay'ın kuruluş yıl dönümü etkinlikleri hakkında bilgi veren Cirit, yarın Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde 17 ülkeden gelen 90 konukla, "150. yılında Yargıtay" konulu sempozyum düzenleneceğini ve ardından İncek Ahlatlıbel'de inşa edilecek yeni hizmet binasının temel atma töreninin yapılacağını söyledi.

Cirit, 6 ayrı binada, fiziki koşulları yeterli olmayan, mahzen denecek yerlerde icra edilen adalet hizmetinin, yeni projeyle, 486 bin metrekarelik, kamunun en prestijli ve en büyük binasında hizmet vermeye devam edeceğini belirtti.

Yeni binanın işlevsel ve görsel olmasına önem verdiklerini, Türkiye Cumhuriyeti Devletine yakışacak bir bina projesi hazırlandığını ifade eden Cirit, projenin bin 100 günde bitirilmesinin hedeflendiğini aktardı.

15 Temmuz darbe girişiminin en büyük yıkıcı etkisinin yargı üzerine olduğunu, şu anda 4 bin 500 hakim ve savcının terör örgütü üyeliğinden yargılandığını belirten Cirit, "Bu, başlı başına yargıya güveni sarsacak bir durumdur. Gerçekten hukuku bir silah gibi kullanıp özellikle 2007 ile 2013 yılları arasında, yargıyı ve birçok devlet erkini ele geçiren bu hain yapı, yargımıza da çok büyük zarar vermiştir." dedi.

Söz konusu hakim ve savcını meslekten atılmasının ardından mesleğe alınan gençlerin yetişmesi için 9 ayrı bölge adliye mahkemesinde toplantılar yaptıklarını aktaran Cirit, "Hakimlik işi bir kariyer mesleğidir. Bugünden yarına hakim olunamaz. Hakimlik özveri isteyen ve bir hayat, yaşam, bilgi tecrübesiyle yapılacak bir meslektir. Bu nedenle meslektaşlarımızın eğitimiyle ilgili pek çok çalışma yaptık." diye konuştu.

Yargıtay'daki dosya sayısına ilişkin bilgiler veren Cirit, şeffaflık projesi kapsamında, bugüne kadar 3 milyon 328 bin 389 Yargıtay kararını, kişisel verilerden arındırılarak kamu denetimine açtıklarını kaydetti. Başkan Cirit, Yargıtay'da şu anda bir milyon 150 bin dosyanın inceleme sırası beklediğini bildirdi.

- 18 bin hakimin yüzde 50'si 2-3 yıllık hakim

Şu anda çok genç bir kadroyla çalışıldığını söyleyen Cirit, yeni alınan 18 bin hakimin yüzde 50'sinin 2-3 yıllık hakim olduklarını aktardı. Cirit, "Çok çalışarak, çok çabalayarak bu işi aşacağız." dedi.

Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçirilmesiyle Yargıtay'ın iş yükünün azaldığını dile getiren Cirit, "Bu mahkemelerin kurulmasıyla Yargıtay kendini steril bir ortama çekti. Geçtiğimiz yıl bize gelen dosya sayısı 1 milyon civarındaydı. Bu yıl 333 bin dava dosyası geldi. Gelecek yıl bu sayı daha da azalacak. Biz en geç 2 yıl içerisinde bu dosyaları bitireceğiz. İki yıl içerisinde Türkiye'de hukuk istikrarı sağlayan bir mahkeme olacağız." şeklinde konuştu.

Türkiye'de hukuk istikrarını sağlamaya çalıştıklarını, her hafta içtihadı birleştirme toplantısı yaptıklarını anlatan Cirit, iki daireden aynı konuda farklı kararlar çıkmasını engellemeye çalıştıklarını kaydetti. Cirit, şöyle konuştu:

"Aynı konuda farklı kararlar çıkması hak ihlalidir. Bu hak ihlallerinin önlenmesi, Türkiye'de hukuk güvenliğini sağlamak için içtihadı birleştirme toplantıları yapıyoruz. Ama Yargıtay'ın daire sayısını, hakim sayısını artırmak, Yargıtay üye sayısını artırmak Türkiye'deki yargı problemini çözmüyor. Gelen iş akışını engellemediğiniz sürece Türkiye'deki yargı probleminin çözülmesinde zorluklarımız vardır."

- Yargının iyi işlemesinin önündeki kör noktalar

Türkiye'de yargı sisteminin iyi işlemesini engelleyen bazı kör noktalar bulunduğunu belirten Cirit, bunlardan birinin kamunun inisiyatif almaması olduğunu dile getirdi. Adli davaların tarafının üçte birinin kamu olduğunu, binlerce davada yargının meşgul edildiğini söyleyen Cirit, "Kamunun inisiyatif alması ve vatandaşla davalı olmaması gerekir. Kamu ise kamu maliyesi açısından inisiyatif almadığını ve zamana yaydığını söylüyor. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü onun gecikmesi, temerrüt faizleri, avukatlık masrafları ile kamu maliyesine maliyetinin daha çok olduğunu düşünüyoruz. Diğer taraftan devlet vatandaşıyla davalı olmamalı. Vatandaşın hakkını mahkemeye göndermeden devlette vermesi lazım ki devletle halk arasındaki bütünleşme sağlansın." dedi.

İkinci meselenin alternatif çözüm uyuşmazlık yöntemleri konusunda olduğunu belirten Cirit, tahkim, arabuluculuk ve uzlaştırma çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğini anlattı.

İsmail Rüştü Cirit, yargının iyi işlememesinde engel oluşturan bir başka konunun da hukuk eğitimi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Biz mezun olduğumuzda bir İstanbul, bir Ankara hukuk vardı. Bugün artık 85'i geçen hukuk fakültesi var. Bunların içerisinde çok başarılı olanlar var ama öğretim görevlisi bulamayan, birçok derslerini avukatlarla veya orada bulunanlarla idame ettirenler de vardır. Bizim 85 ceza, 85 hukuk profesörümüz yok. Okulların bu kadar yaygın olması hukuk istikrarını engellemektedir. Biz o nedenle hukuk fakültelerinin lisansüstü eğitim şeklinde olmadığı takdirde, eğitim süresinin bir yıl daha artırılmasını uygun görüyoruz. Türkçe dil bilgisi konusunda yetersiz olması da sorundur. Kararlarımızın manifesto şeklinde olması gerekir."

Yargıtay Başkanı Cirit, bir başka sorunu da yargıdaki kadronun çok genç olması şeklinde açıklayarak, "Bunları yetiştireceğiz. Önemli bir badireden, hukuku silah gibi kullananlardan, hukuka aykırı davranmayı rutin hale getirenlerden sonra, bugün genç ama daha duyarlı bir meslek grubuyla bu işleri yürüteceğiz. Bu kara noktaları aştıktan sonra Türkiye'nin adalet konusunda çok daha başarılı olacağına, sağlıklı olacağına inanıyorum." diye konuştu.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :