Yargıda rüşvet iddialarına ilişkin dava

Yargıda rüşvet iddialarına ilişkin dava

Yüksek yargıdaki rüşvet iddiaları kapsamında, eski İstanbul Ticaret Odası Başkanı Yalçıntaş'ın da arasında bulunduğu 58 sanığın yargılandığı davada sanıklar esas hakkında savunmalarını yaptı

ANKARA (AA) - Yüksek yargıdaki rüşvet iddiaları kapsamında, eski İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş'ın da arasında bulunduğu 58 kişiye açılan davada sanıklar ve avukatları, esas hakkındaki savunmalarını yaptı.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya bazı sanıklar ile avukatları katıldı. Duruşmada, sanıklardan Faruk Batır'ın öldüğüne ilişkin belge tutanağa geçirildi. Böylece, sanık sayısı 57'ye düştü.

Cumhuriyet Savcısı İbrahim Şahin, Batur'a ilişkin olan dışında, daha önce verdiği esas hakkındaki görüşü yinelediklerini bildirdi.

Duruşmada daha sonra esas hakkındaki savunmalarını yapan sanıklar ve avukatları, suçsuz olduklarını kaydetti ve beraat talep etti.

Savcının "yargı görevi yapanları etkilemek" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 89 yıla kadar mahkumiyetini istediği sanık Necdet Okcu, savunmasında, "Atılı suçlamaların tamamı dayanaktan yoksundur. Ben sadece serbest avukat olarak görevimi yaptım. Beraatıma karar verilmesini istiyorum" dedi.

Savcının, aynı suçlamalardan 69 yıla kadar hapsini talep ettiği eski Danıştay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Oskay ise "Kesinlikle suçsuzum. Beraatıma karar verilmesi, savunmaya itibar edilmez ise lehime tüm hükümlerin uygulanmasını talep ediyorum" diye konuştu.

Sanık Murat Yalçıntaş'ın avukatları Eyüp Can Candaş ve Cavit Öztürk ise savcının, müvekkilleri hakkında beraat istediği esas hakkındaki görüşüne katıldıklarını bildirdi.

Duruşma, hazır bulunmayan sanıkların ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarının alınması için ertelendi.

 

-Savcının görüşü

Cumhuriyet savcının verdiği esas hakkındaki görüşte, bütün sanıkların "suç örgütü kurmak, üyesi olmak ve üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan beraatleri istenirken, bazı sanıkların "nitelikli dolandırıcılık", "yargı görevi yapanları etkilemek", "yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlamak" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" suçlarından cezalandırılmaları talep edilmişti.

Eski Danıştay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Oskay'ın "yargı görevi yapanları etkilemek" suçunu 5, "nitelikli dolandırıcılık" suçunu 7 kez işlediği iddiasıyla 24 yıldan 69 yıla kadar hapsi istenirken, avukat Okcu'nun "yargı görevi yapanları etkilemek" suçunu 3, "nitelikli dolandırıcılık" suçunu 10 kez işlediği savunularak 29 yıldan 89 yıla kadar mahkumiyeti talep edilmişti.

"Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlaması yöneltilen eski İTO Başkanı Yalçıntaş ile Abdullah Pehlivan, İlhan Balcı, Serkan Tığlıoğlu, Çamur Ali Kopuz, İlhan Parseker, Baki Bedir, Murat Akbaş, Orkun Osman Bilgivar ve Abdullah Çınar'ın beraatları talep edilirken, diğer sanıkların üzerlerine atılı çeşitli suçlardan cezalandırılmaları istenmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı