Yargı paketi TBMM Genel Kurulu'nda

Yargı paketi TBMM Genel Kurulu'nda

MHP İstanbul Milletvekili Adan:

TBMM (AA) - MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, "Hırsızlığı, arsızlığı bastırma adına adalette düzenleme yapılır mı Allah aşkına? Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk olayı olarak tarihe geçmiş bir yolsuzluğu bırakın mahkemeler ayıklasın, yüreğiniz yetiyorsa" dedi. 

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin maddeleri üzerindeki görüşmelere başlandı. 

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, 1. maddeye ilişkin önerge üzerinde yaptığı konuşmada, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda kısa zaman aralıklarıyla yasal değişiklikler yapılmasını eleştirdi.

İktidarın, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) kendi amaçlarına hizmet edip etmediğini kriter alarak yaklaşmasının doğru olmadığını belirten Çelik, "Hükümete çağrım odur ki; siz herşeyi tek tipleştirip merkeze bağladığınızda buradan adalet, özgürlük, eşitlik çıkmaz" dedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da konuşmasında, emekli hakimlere yönelik yasal düzenlemelerin eksikliğine dikkati çekti. Bayraktutan, görüşülen teklifte de noterlere ilişkin bazı maddelerde sıkıntılar olduğunu ifade etti. 

MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan ise noterlerle ilgili düzenlemelere katıldıklarını, hakimlerle ilgili düzenlemeleri ise yetersiz bulduklarını iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu düşündüklerini söyledi.

İktidarın adalet ile oynadığını ifade eden Adan, "Hırsızlığı, arsızlığı bastırma adına adalette düzenleme yapılır mı Allah aşkına? Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk olayı olarak tarihe geçmiş bir yolsuzluğu bırakın mahkemeler ayıklasın, yüreğiniz yetiyorsa. Neden kaçınıyorsunuz?" değerlendirmesinde bulundu.     

 

-"Halk bunları öğrendiği zaman sizi süpürge sapıyla kovalayacaktır"

 

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, 2. madde üzerindeki konuşmasında, teklif ile asıl amaçlananın AK Parti'nin emrinde bir yargı yaratmak olduğunu ileri sürdü. AK Parti'nin gündeme getirdiği yasal düzenlemelerdeki gerçek niyetini gizlediğini  savunan Acar, "Bu halk bunları öğrendiği zaman sizi sokaklarda süpürge sapıyla kovalayacaktır" ifadesini kullandı.  

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse de konuşmasında hükümetin son 6 yılda 7 kez Alevi çalıştayı düzenlediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ne gerek var 7 Alevi çalıştayına? Eğer siz Alevilerin sorunlarını çözmekte samimiyseniz getirin yarın düzenlemeyi ya da bizim elimizde olan talepleri getirin, buradan çıkaralım. Açılımlarla, çalıştaylarla. ziyaretlerle, şovlarla Alevlerin gözlerini boyayamayacağınızı artık anlamalısınız. Siz, Alevilerin sorunları mı var diyorsunuz, yoksa Alevilerin kendileri mi bir sorun diyorsunuz. Önce bunun iç hesaplaşmasını kendi aranızda bir yapın. 'Dersim' diyorsun Sayın Başbakan, 'Horasan Erenleri' diyorsun, 'Hacı Bektaş-i Veli' diyorsun, 'Baba Mansur' diyorsun. Ama üçüncü köprüye de 'Yavuz Sultan Selim' diyorsun. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?" 

 

-"Yavuz Sultan Selim, Alevilerin gözünde bir Hitler'dir"

 

Bazı AK Parti milletvekillerinin "Ne olmuş yani?" demesi üzerine Köse, "Sen ne olduğunu çok iyi biliyorsun. Yavuz Sultan Selim, Alevilerin gözünde bir Hitler'dir. Yavuz Sultan Selim, Alevi çocuklarının kanını içmiştir döneminde" ifadelerini kullandı.  

Bu sırada CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Köse'nin konuşması sırasında yerinden kalkarak, AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ'ın oturduğu yerden Meclis kürsüsüne ve konuşmacıya sırtını döndüğünü göstererek, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'dan bu duruma müdahale etmesi talebinde bulundu. 

Bahçekapılı ise böyle bir usulün olmadığını belirterek, Tanal'dan yerine oturmasını ve kürsüdeki milletvekilinin konuşmasını kesmemesini istedi. Tanal'ın Demirbağ'a yönelik sözlerine bazı AK Parti milletvekilleri de "Sana ne?" diyerek tepki gösterdiler.

Tanal'ın yerine oturmasının ardından Köse, konuşmasını tamamladı. 

Kaynak:Haber Kaynağı