Yargı paketi TBMM Genel Kurulu'nda

Yargı paketi TBMM Genel Kurulu'nda

CHP'li Aldan:

TBMM (AA) - CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, yargı paketinin reform olmadığını ifade ederek, "Teklif, yargıya daha sağlam ayakla basmanın aracıdır" dedi. 

Kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerde konuşan muhalefet milletvekilleri, teklifin yargıya müdahale olduğunu savundular. 

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, teklifin bütün Türkiye'yi "açık cezaevi"ne çevireceğini öne sürdü. AK Parti'nin bu yıl içinde yasalaşan yargıyla ilgili kanun tekliflerinin "devrim niteliğinde" olduğunun ifade edildiğini anlatan Kaplan, "Siz her gün devrim yapmaktan bıkmadınız" dedi.

Makul şüphe üzerine arama kararı verme, iletişimin tespiti ve dinleme kararlarının Anayasa'nın konut dokunulmazlığı ve özel hayatın gizliliği hükümlerine aykırı olduğunu öne süren Kaplan, "Bu hükümet dedektiflik yapacak artık. İşi, gücü dinlemek ve takip etmek" diye konuştu. 

Kaplan, adli yıl açılış töreninin kaldırılacağına da değinerek, "Ayıptır, bir törenle uğraşmayın. Kişisel kaprisleri yasalaştırmayın. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu yasası yaptınız" ifadesini kullandı. 

Danıştay Başkanlık Kurulu'na yeni yetkiler verildiğini anlatan Kaplan, yakında 46 termik santral ve HES'in, 25 şeker fabrikasının özelleştirileceğini, bu davalarda yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay'ın dizayn edilmek istendiğini iddia etti. 

 

- "Zaman ve zemine göre değişiklik yapılıyor"

 

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da, geçen şubat ve haziran aylarında yapılan değişikliklerin reform olarak sunulduğunu anımsatarak, "Şubat'taki yenilikleri geri alıyoruz. O reformsa bu ne? Teklif reform değil, yargıya daha sağlam ayakla basmanın aracıdır. Bir yıl içinde 3 yasa değişikliği yapılıyorsa bunun adı yasama görevini kötüye kullanmaktır" diye konuştu.

Hiçbir hükümet döneminde AK Parti dönemindeki kadar kişiye özel düzenleme yapılmadığını öne süren Aldan, artık zaman ve zemine göre de değişiklik yapıldığını söyledi. Aldan, teklifin makul şüphe üzerine üst ve yer araması öngördüğünü belirterek, "17 Aralık'ta sabaha karşı kapılar çalındığında, evi aramak için somut delillere dayalı kuvvetli şüphe olacak" dedi.

Yargıtay ve Danıştay'ın üye sayısının artırılmasını da eleştiren Aldan, "Yargıtay balon gibi şişiriliyor. Yargıtay Başkanlık Kurulu lağvedilecek. Bu anlayış sürerse yargıtaydaki üye sayısı kürsüdeki hakim sayısını geçecek. Bu komedi" diye konuştu.

MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu ise kısa aralıklarla yargıya ilişkin değişiklikler yapıldığını anlatarak, yasaların "yap-boz" haline geldiğini ifade etti. 

Teklifle yargıya müdahale edildiğini savunan Başesgioğlu, "Yargıtay'da yürütmenin etkisinde olacak yapı milimetrik hesaplanmış" ifadesini kullandı. 

Kaynak:Haber Kaynağı