Yargı paketi TBMM Genel Kurulu'nda

Yargı paketi TBMM Genel Kurulu'nda

Hakim ve savcılara ücret artışı, makul şüphe üzerine üst ve yer araması yapılabilmesi ile Yargıtay ve Danıştay'ın üye ve daire sayılarının artırılmasını içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine başlandı

TBMM (AA) - Kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine başlandı. 

TBMM Genel Kurulu'nda kadına yönelik şiddet ile ilgili Araştırma Komisyonu kurulmasının kabul edilmesinin ardından gündemdeki kanun tasarı ve tekliflerinin görüşmelerine geçildi.

Komisyon ve hükümetin yerini almasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, teklifin birçok maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürerek, önce Anayasa Komisyonu'nda Anayasa'ya uygunluk denetimi yapılması gerektiğini söyledi. Gök, teklifin görüşülemeyeceğini savundu. 

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın, Genel Kurul gündemine alındıktan sonra teklif ile ilgili tasarruf yetkisi olmadığını belirtmesi üzerine Gök, usul tartışması açılmasını istedi. 

Usul tartışması üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, İçtüzüğe göre bir kanun tasarı ya da teklifi komisyonlarda görüşüldükten sonra Genel Kurul aşamasına geldiğinde Anayasa'ya aykırılık iddiasının ileri sürülemeyeceğini belirtti. 

Adalet Komisyonu'nun teklifin Anayasa'ya aykırılığını tespit etmediğini dile getiren Aydın, Genel Kurul aşamasında maddeler üzerinde Anayasa'ya aykırılık önergesi verilebileceğini kaydetti. 

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, kanun teklifinin Türk yargı sisteminin temel kurumlarını ve kurallarını alt üst edici nitelikte olduğunu savundu. Teklifin çoğu maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu görüşünü tekrarlayan Gök, "Sayısal çoğunluğa güvenilerek, yargı sistemiyle bu denli oynanması ve kurumların çökertilmesi kabul edilemez. Bu kanun Anayasa Komisyonu'na iade edilmelidir. Yaptığımız basit bir iş değil, hiçbirimiz altında kalmayalım" diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da kanun teklifinin noterlerle hakim ve savcıların ücretleriyle ilgili geldiğini, ancak eklemelerle torbaya dönüştüğünü söyledi. Bal, "Masum düzenlemelerin yanına yapılan eklemelerle HSYK'daki, Danıştay'daki, Yargıtay'daki çoğunluğu elde etmek amaçlanıyor" dedi. 

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da teklifteki bazı düzenlemelerin Anayasa'daki haberleşme hürriyeti ve konut dokunulmazlığı hükümlerine aykırı olduğunu iddia etti. 

Ak Parti iktidarının iki günde bir kanun yapmaya alıştığını savunan Kaplan, "Anayasa Mahkemesi'ne toslayacaksınız" ifadesini kullandı.

Başkanvekili Bahçekapılı'nın tutumunda değişiklik olmadığını açıklaması üzerine, teklifin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi. 

Siyasi parti grupları adına ilk sözü HDP'li Hasip Kaplan aldı.

AK Parti'li milletvekillerinin verdiği kanun teklifi hakim ve savcı ücretlerinde artış, makul şüphe üzerine üst ve yer araması yapılabilmesi, Yargıtay ve Danıştay'ın üye ve daire sayısının artırılmasını da içeren 52 maddeden oluşuyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı