Yardımlaşma şart!

Yardımlaşma deyince aklınıza ilk ne gelir?

Benim aklıma Maide süresi 2. ayet aklıma gelir. "İyilik ve takvada yardımlaşın. Günahta ve düşmanlıkta yardımlaşmayın." ayeti aklıma gelir.

Yardımlaşmanın hangi konuda olacağını ve hangi konularda olmaması gerektiğini çok net bir şekilde ifade eden bir ayet.

İnsan birbirine ihtiyaç duyacak şekilde yaratılmıştır.Hiç kimse diğerinden müstağni değildir. Toplumda her mesleği yapana ihtiyaç duyulmaktadır.Bu aslında çarklardan oluşan bir makine gibidir. Cihazın tam çalışması için en küçükler dahil tüm çarkların düzenli bir şekilde çalışması gerekir.

İnsanların hayatını devam ettirebilmeleri için zaruri ihtiyaçları vardır. Bu yeme, içme, barınma, güvenlik vb. Bunlar doğal yollarla karşılanabilirse bu konularda toplumda sıkıntı oluşmaz. Toplumun varsılları yoksulların problemlerine duyarsız kalırlarsa huzursuzluk başlar. Yoksullar illegal yöntemlere başvurmaya başlarlar.

Allah, rızık dağılımının kendi dilemesine bağlı olduğunu Kur’an’da bildirmiştir. “Bilmiyorlar mı ki Allah, rızkı dilediğine bol bol verir, dilediğinden de kısar. Şüphesiz bunda inanan bir kavim için ibretler vardır.” Zümer süresi 52

Rızkın az veya çok verilmesi bir imtihandır. O zaman rızkı bol verilenler bunun kendilerinin bir ayrıcalığı olduğunu düşünmemelidir. Az verilen de sınavda çok verilen de sınavda. Bu ila nihaye böyle gidecek diye bir şey yok. Bu gün bol rızık verilenden yarın alınabilir. Bu gün az verilene yarın çok verilebilir.

Yardımlaşma, sadece sonucu bu dünya ile sınırlı bir eylem değildir. Hatta büyük kazancın öteki dünyada olduğu kutlu bir eylem.

İnsanlar, yardımlaşarak hem bu dünyayı daha yaşanılır ve huzurlu hale getiriyor hem de sonsuz öteki hayat için çok önemli bir kazanç elde ediyorlar. Buradan elde edeceğiniz kazancı başka eylemlerle elde edemezsiniz.

YARDIMLAŞMA MUTLU EDER

“Başkasının sevincine vesile olmak” en güzel eylemlerden. Birinin sizin vesilenizle mutlu olması ne güzel.

Bunu bir defa tattığımızda daha sonra yeniden yapmak isteyeceksiniz.

Öncelikle sahip olduklarımızın emanet olduğu bilincine varırsak yardımlaşmayı daha kolay ve daha rahat yapabileceğiz. Sahip olduğumuz her şeyi bu dünyada bırakıp gideceğiz. Öldüğümüzde hemen veraset ilamı çıkarılacak ve sizin üzerinizde kayıtlı tüm gayrı menkuller varislerinizin üzerine devredilecek. O zaman paylaşamadıklarımız bizim olmaktan çıkıyor.

Burada Peygamberimizin muhteşem sözünü hatırlayalım: “İnsanoğlu malım malım der durur. Hâlbuki senin malın; sadece yiyip tükettiğin veya giyip eskittiğin, ya da sadaka olarak verip kalıcı yaptığındır.” Muslim, Zuhd 3, 4, (2958)

Geçici ve emanet verilen malı, kalıcı malımız haline getirme fırsatı bu hayattayken mümkün. Vefat ettiğiniz anda bu imkan elinizden alınıyor.

Sevgili örneğimiz Peygamberimizin harika bir sözü daha var. “Bütün mü’minler, bir vücut gibidirler. Birinin başı ağrırsa bedenin diğer uzuvları da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulur.”(Müslim: Birr ve’s-sıla, 67)

Tüm mü’minler iyi olduğunda ve ihtiyaçları giderildiğinde huzur ve mutluluk bizi saracak.

Bu gün yardım edecek durumda olan yarın yardıma muhtaç olabilir.

YARDIMLAŞMA ŞART!

İnsanı en bilen Yaratıcı, yardımlaşmayı bizzat emretmiştir. Mesela “Mallarında (yardım) isteyen ve (iffetinden dolayı isteyemeyip) mahrum olanlar için bir hak vardır.” Zariyat, 51/19

Mesela “Onların mallarından, onları kendisiyle arındıracağın ve temizleyeceğin bir sadaka (zekât) al ve onlara dua et. Çünkü senin duan onlar için sükûnettir (Onların kalplerini yatıştırır.) Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” Tevbe, 9/103

BağlantıŞu sorunun cevabını net verebilmeliyiz. “Veren mi muhtaç alan mı muhtaç? Kim daha kazançlı çıkacak?

Veren ve yardımlaşan çok kazançlı çıkıyor. Bir iyilik yaptığınızda en az 10 katıyla ödüllendiriliyorsunuz. Hele Allah yolunda infak edebildiğinizde 700 katı hatta daha fazlası kazanabileceğiniz muhteşem bir fırsata dönüşüyor.

Öyleyse ENSAR olabilmek büyük bir şanstır. Yardım eden olabilmek büyük bir imkan. İhtiyaç sahibi birini gördüğümüzde Cennetimize vesile olacak kişi diye düşünebiliriz. Suriyeli kardeşlerimize bir de bu gözle bakalım.

Ne verirsen elin ile o gider senin ile der atalarımız.

Peygamberimizden nefis bir hatırlatma daha

“Müslüman, müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık yapmaz, onu düşmana teslim etmez. Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir. Kim bir müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah Teâlâ o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir müslümanın ayıp ve kusurunu örterse, Allah Teâlâ da o kimsenin ayıp ve kusurunu örter.”  Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî

Allah bizi yardımlaşanlardan ve yardım edenlerden eylesin.

Muhabbetlerimle

YARDIMLAŞMAYLA İLGİLİ GÜZEL SÖZLER

    Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez MEVLANA
    Bir başkasının yaşamasına yardım etmeyen, yaşadığını iddia edemez Merry BROWN
    Düşenin elinden tut ki sende düştüğün zaman tutacak bir el bulasın AF BAŞGİL
    Herkesin yardımlaştığı yerde işler yarım kalmaz  ANONİM
    Yalnız yiyen, felaket gününde de yalnızdır  Rig VEDA
    Kendi evini yapamıyorsan, bir yapana taş taşı Hint Atasözü
    Aldığımız şeylerle geçici bir süre var olur, ama verdiğimiz şeylerle ebediyen yaşarız DM LAVSON
    Kardeşinin salını karşıya geçirmeye yardım et, göreceksin ki, sen de karşıdasın Hint Atasözü
    Yalnız olan rahat görmez, yardımlaşan, yorulma bilmez Tatar Atasözü                                                                           
    El kapılarında dilenci değilsin, bunun şükrü olarak kapıdan dilenciyi kovma . SADİ
    Almayı iyi görüyorsan vermeyi kötü görme Uygur Atasözü
    Ekmeğini yalnız yiyen yükünü dişiyle kaldırır Türk Atasözü

Sevmek fiilinden sonra dünyanın en güzel fiili yardım etmektir.  V SUTTİNER

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum