Yardım kuruluşlarından Gazze seferberliği

Yardım kuruluşlarından Gazze seferberliği

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrası barınma, açlık, susuzluk ve sağlık problemleri yaşayan Filistinliler için yardım kuruluşları seferber oldu

ANKARA (AA) - SARP ÖZER - İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrası barınma, açlık, susuzluk ve sağlık problemleri yaşayan Filistinliler için yardım kuruluşları seferber oldu.

Türkiye Diyanet Vakfı, evleri yıkılan halkın barınma sorununu çözmek için yatak ve battaniye dağıtımına başladı, İHH İnsani Yardım Vakfı gıda ve ilaç yardımlarını sürdürüyor, Deniz Feneri Derneği  bin 500 aileye gıda yardımı yaptı, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ise saldırıların ardından yardımlarını artırdı.

Türkiye Diyanet Vakfı Hayri ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Baş Uzmanı Murat Uyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıf olarak yürüttükleri ramazan faaliyetleri kapsamında Gazze'deki çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

İsrail saldırılarının ardından yetimlerin sayısının da  arttığını ifade eden Uyar, "İsrail'in Gazze'de başlattığı katliam 2. haftasını tamamladı. Yaşlılar, kadınlar, çocuklar her gün insanlar ölüyor. Gazze açık hava hapishanesi durumunda. Refah Sınır Kapısı'ndan yardım girmiyor. Gıda ve gıda dışı malzemeler tükenmeye yüz tuttu, artık Gazze alarm veriyor" diye konuştu.

Gazze'de gıda dağıtımı yaptıklarını ifade eden Uyar, daha fazla neler yapabilecekleri konusunda da çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Su kuyularının kullanılması ve günlük işlerde elektrik ihtiyacının karşılanması için 4 büyük jeneratörü yetkililere ilettiklerini belirten Uyar, jeneratörlerin kullanacağı yakıtın bedelini de karşıladıklarının bilgisini paylaştı. 

İsrail'in bombalı saldırılarından kaçan birçok kişinin evsiz kaldığına dikkati çeken Uyar, "Barınma ile ilgili problem var. Din İşleri Bakanlığı ile yapılan ortak çalışmada bombalardan kaçarak evlerini terk eden ve dışarıda yaşamak zorunda kalan halka ilk etapta acilen 2 bin battaniye ve 2 bin yatak dağıtıldı" dedi.

Vakıf olarak Filistin için bağış aldıklarını aktaran Uyar, "Hayırseverler Gazze ve Filistin için Türkiye Diyanet Vakfına bağışta bulunabilirler" ifadesini kullandı.

- "Gazze'ye İlaç Ol" kampanyası

İHH İnsani Yardım Vakfı ise İsrail saldırısı altında yaşam mücadelesi veren Gazze'deki Filistinli halka gıda ve ilaç yardımlarını sürdürüyor.

Vakfın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, saldırılarda ölen ve yaralanan Filistinlilerin sayısının artmasıyla İHH'ya bağışta bulunmak için başvuranların sayısı da ikiye katlandı. Ramazan aylarında İHH’nın günde kestiği bağış makbuzu sayısı ortalama 250 civarında iken saldırıların ardından 600'e ulaştı.

Vakıf yetkilileri, yardıma muhtaç Filistinlilere ulaşmak için her yolu deniyor. Kapı kapı dolaşıp ihtiyaç sahiplerini bulan ekipler yardımları dağıtıyor. 

İHH İnsani Yardım Vakfınca konuyla ilgili "Gazze'ye İlaç Ol" yardım kampanyası da düzenlendi. Vakfın banka hesapları ve kurumsal ekranı aracılığıyla bağışın yanı sıra cep telefonlarından "GAZZE ILAC" yazıp 3072'ye göndererek de kampanyaya 5 TL bağışta bulunulabiliyor.

- Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de Gazze'de "teyakkuz" halinde olmayı sürdürüyor.

Dernek yetkilileri, Gazze'deki Cemiyeti İslami isimli yardım kuruluşuyla yardımlarını doğrudan muhtaçlara ulaştırdıklarını kaydetti. Gazze için devam eden yardım kampanyasına yapılan tüm yardımları Gazze'ye gönderdikleri bilgisini paylaşan yetkililer, ramazan yardımlarını savaş nedeniyle artırdıklarını belirtti.

İlaç ve bol miktarda gıda yardımında bulunduklarını ifade eden yetkililer, Gazze'de sahip çıktıkları 2 bin yetim bulunduğunu, bunlara aylık yetim maaşı ödediklerini söyledi. Gazze Cansuyu Erbakan Yetim Merkezinin de faaliyetlerini sürdürdüğünü bildiren yetkililer, burada 700 yetim çocuğun eğitim aldığını bildirdi.

Yetkililer, Gazze'ye yardımda bulunmak isteyenlerin dernek genel merkezi, il temsilcilikleri, internet sitesi ve derneğin banka hesap numaralarından yardımda bulunabileceğini, ayrıca cep telefonlarından GAZZE yazıp 6639'a SMS atarak da 5 lira bağışlayabileceklerini kaydetti.

- "Son bir haftada 100 bin dolarlık bütçe" 

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz de yaptığı açıklamada, 1998'de kurulan Deniz Feneri Derneğinin ilk günden beri Filistin halkı için insani yardımda bulunduğunu söyledi.

İsrail’in oluşturduğu abluka sonucu imkansızlıklar içerisinde yaşayan Filistin halkına gıda, giysi, nakit, sağlık ve barınma yardımları yaptıklarını dile getiren Cengiz, "Son bir hafta içerisinde 100 bin dolar bütçe kullanılarak bin 500 aileye gıda dağıtımı yapıldı. 100 bin dolarlık bir yardım daha planlanarak 2 bin aileye daha yardım ulaştırılacak" diye konuştu.

Okullara sığınarak yaşamlarını idame ettirmeye çalışan Filistinlilerin gıda, sağlık malzemesi ve battaniye ihtiyaçlarının karşılanacağını söyleyen Cengiz, Gazze’deki 4 farklı partner kuruluşla yardımlarını sürdürdüklerini belirtti. 

Gazze'de ilk olarak gıda ve sağlık malzemelerini temin etmeyi amaçladıklarını ifade eden Cengiz, "Giden canlar ise bir şey yapamamış olsak da yaşayanlar için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Cengiz, Deniz Feneri Derneğine Gazze için bağış yapmak isteyenlerin, derneklerinin internet sitesinden, tüm şube ve temsilciliklerinden ve bankalardan bağış yapabileceklerini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı