Yardım kömürleri satılabilir mi?

Yardım kömürleri satılabilir mi?

Emekli İstanbul Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı, 14 Şubat Sevgililer gününün ticari kaygılar ile ortaya çıkmış bir gün olduğunu belirterek hediyeleşmenin başka bir gün yapılmasının daha uygun olduğunu söyledi.

Kanal A'da yayınlanan, Dr. Hikmet Atan’ın sunduğu ve Emekli İstanbul Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı’nın daimi konuğu olduğu Sorun Söyleyelim programında, İslamiyet'in günlük yaşamında merak edilenlere, akıllara takılanlara, yanlış bilinenlere ve bilinmeyenlere açıklık getirildi.

Seyircilerden canlı bağlantı ile gelen sorular ve cevapları şu şekilde:

1- Eşim 10 ay önce vefat etti. Onu her hafta ziyaret ediyorum. Bunun ona bir faydası var mı?

Hanımı ziyarete gitmenin dini bir mahsuru yoktur. Kabir ziyareti aynı zamanda ahireti hatırlatır. Bu yönden mezar ziyaretinde bir mahsur yoktur.

2- Cenaze evinde yemek vermek doğru mu değil mi?

Peygamber Efendimiz hanımlarına ölen bir komşuları için, onlara yemek pişirin ve götürün demiştir. Bundan bir sıkıntı yoktur. Bu Anadolu'da bir usuldür.

3- Başbakanlıktan ve Büyükşehir'den dağıtılan kömürler satılabilir mi? Bunun bir günahı var mı?

Eğer Belediye bu dağıtımı yaparken, doğru bir tespit yapmıyorlarsa, bu kömürü satanlar ve tespiti iyi yapmayanlar büyük vebal altındadır. Sosyal yardımlaşmalar fakirin hakkıdır. Bu doğru bir hareket değildir. Belediye titiz davranmalıdır.

4- Kur'an okumayı bilmiyoruz. İnternet üzerinden Kur'an okutup geçmişlerimizin ruhuna bağışlasak olur mu?

Elbette bağışlanabilir. Biz o Kur'an'ı dinleriz ve sevap kazanırız.

5- Ben yakın bir akrabama eşimin kolundan çıkarıp borç verdim. Ancak bu adam borcunu vermedi ve bana isteyince küfrediyor. Bu hareket doğru mu?

Şimdi bizim bir ayetimiz var. Diyor ki alışveriş yaptığınızda kayda geçin. Hükmü bildirin. Ancak Müslümanlar bununla amel etmiyorlar. Sadece Allah'ın bilmesi hukuken bize somut bir kanıt getirmiyor. Bunu uygulamak gerekir.

6- Ben eşimden ayrıldım. Herkes beni haklı olduğum halde suçlu buldu. Ben nafakayı yatırıyorum beni yalancı şahitlerle haksız çıkardılar. Bu nafakayı yatırırken hakkımı helal etmiyorum. Doğru mu yapmış oluyorum?

İslami kurallara göre amel edilmiş olsaydı. Bu adam 3 ay nafaka verecekti. Ancak şu hukuk sistemine göre devamlı ödüyor. Ancak bu adamcağız hakkını helal eder etmez orasını bilemeyiz.

6- Niyetsiz abdest alınır mı ve namaz kılınır mı?

Ameller niyetlere göredir. Biz abdest alırken niyet etmeliyiz. Namaza başlarken de niyet edilmelidir. Bununla mükellefiz.

7- Camide farz namaz kılarken, safta düzgün durmayanları uyarıyorum bu günah mıdır?

Safların düzgün olması esastır. Müslümanların bu uyarılara fırsat vermeden bu düzeni sağlamaları lazım.

8- Benim akaryakıt istasyonum var. Cuma günleri cuma saatinde haram olduğunu biliyoruz ancak istasyonu kapatamıyoruz. Bunun vebali var mı?

İstasyonda kasada cuma kendisine farz olmayan, birisi durabilir. Ancak böyle bir imkan yoksa sadece farzı kılmak gerekir.

9- 1995 senesinde ortak bir otobüs aldık ortağım borcu bitince aracı bana kullandırtmadı. Mahkeme huzurunda yalan beyan verdi. Bu adamın ahiretteki hali nedir?

Bu adam yalan yere yemin ettiği ve sizin hakkınızı gasp ettiği için büyük vebale girmiştir.

10- Hemofili(Kan pıhtılaşmaması) hastası bir oğlum var. Onun gerekli tedavilerini yaptırıyoruz ancak. Onun için bir dua var mı şifa bulması için?

Önemli olan birinci derecede tıbbi imkanları kullanmaktır. Buna rağmen iyileşme gerçeklemiyorsa, manevi müracaata başvurmak dua etmekle olur. Önemli olan dua etmektir.

11- Sevgililer gününü kutlamak caiz mi?

Anneler günü, Babalar günü, sevgililer günü bunlar batıdan bize dayatılmış hareketlerdir. O gün bir çiçek almak çiçekçilere para kazandırır. Ancak muhabbeti de artırır. Ancak bu hediyeleşmeyi başka bir gün yapmak daha doğru olur.

kanalahaber.com

Etiketler :