Yaran müzikleri albümde toplandı

Yaran müzikleri albümde toplandı

Çankırı Karatekin Üniversitesi Yaran Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce yok olmaya yüz tutan yaran müziklerinden hazırlanan ''Türkülerle Yarenlik'' albümünün tanıtımı yapıldı

ÇANKIRI (AA) - Çankırı Karatekin Üniversitesi Yaran Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce yok olmaya yüz tutan yaren müziklerinden hazırlanan ''Türkülerle Yarenlik'' albümünün tanıtımı yapıldı. 

Merkezin Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kadir Çayır, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında yaran kültürünün Anadolu'daki diğer sohbet kültürlerinin bir parçası olduğunu ifade ederek kökeninin Orta Asya'ya dayandığını belirtti. 

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ile Rektör Ali İbrahim Savaş'ın katkılarıyla ulusal bir firmaya albümün hazırlatıldığını aktaran Çayır, ''Albümdeki türküleri Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Ekim ile birlikte hazırlayıp söyledik. Yaran kültürü bu toprakların kültürü. Bu toprağın unutulmaya yüz tutan türkülerini bir albümde toplayarak onları gelecek kuşaklara bıraktık'' diye konuştu.

Uzun yıllar yaranlarda sazendelik yapmış, bu kültüre katkısı bulunan insanlarla biraraya gelerek türküler hakkında araştırmalar yaptıklarını ifade eden Çayır, şöyle konuştu:

''Hangi türküler değişmiş, ne gibi dönüşüme uğramış, bunu çıkardık. Bazıları zamanla erozyona uğramış. Bu türküleri Gökhan Ekim hocam ile günümüze uygun ama gelenekten kopmamak kaydıyla yeniden derledik. Sonrada bunları albümde biraraya getirdik.''

Yaran müziklerinin bazılarının oyun havalarına dönüşerek özünü kaybettiğini vurgulayan Çayır, en büyük amaçlarından birinin kaybolan özü yeniden oluşturmak olduğunu kaydetti.

''Özün erozyona uğraması bu kültürü ciddi manada tehlikeye sokuyordu. Bunun da bir nebze olsun önüne geçmiş olduk'' diyen Çayır, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yaran müziğinde söylendiği yere göre farklılık olmaması, müziğin orijinaline uygun şekilde söylenmesi için bir eğitim gerekiyor. Yaranlarda müzik yapan sazendelere bir eğitim verilmesi önemli. Burada verilen eğitimle farklılıkların ve öz kaybının önüne de geçilmiş olur.''

Çayır, albümde 12 eser bulunduğunu, önümüzdeki süreçte yeni türküleri de albüm yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı