Yaralı kaplumbağalar odun sobasıyla ısınıyor

Yaralı kaplumbağalar odun sobasıyla ısınıyor

Muğla’nın Ortaca ilçesindeki rehabilitasyon merkezi, tedavileri süren kaplumbağaların havuz suyu sıcaklığını korumak için odun sobasıyla ısıtılıyor- DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Kaska:- "Havuz suyu sıcaklığının düşmesi, deniz kaplumbağalarının şoka girmesine

MUĞLA (AA) - OSMAN AKÇA - Muğla’nın Ortaca ilçesindeki rehabilitasyon merkezi, tedavileri süren kaplumbağaların havuz suyu sıcaklığının korunması için odun sobasıyla ısıtılıyor.

Dalyan Mahallesi'nde dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nda konuşlu Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde (DEKAMER), haftanın her günü 24 saat yaralı kaplumbağaların tedavi, bakım ve rehabilitasyonu için çalışma yapılıyor.

Türkiye'de ilk olan DEKAMER'in yetkilileri, merkezdeki yaralı kaplumbağaların tedavi havuzlarının yer aldığı bölümün sıcaklığını sabit tutabilmek için etrafını brandayla kapatarak içeri odun sobası kurdu.

DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008'den beri faal olan merkezde, deniz kaplumbağalarının tedavisinde bilimsel olarak ileriye gidildiğini belirterek şöyle devam etti:

"Altyapı ve bina olarak eksiklerimiz mevcut. Öyle zannediyorum ki önümüzdeki yıllarda deniz kaplumbağalarının tedavilerinin gerçekleştirilebilmesi için kapalı bir alana ihtiyacımız olacak. Kış döneminde özellikle havanın çok soğuması ve havuz suyunun 15 derecenin altına düşmesi durumunda deniz kaplumbağaları bundan rahatsız oluyor."

Havuz suyu sıcaklığının düşmesinin deniz kaplumbağalarının şoka girmesine ve ölümlerine sebep olabileceğine dikkati çeken Kaska, şunları söyledi:

“Mevcut havuzlarımızın etrafını çadır brandayla çevirerek ve soba yakarak suyun gece hava şartlarından çok etkilenmesini önleyecek çözümler ürettik. Önümüzdeki yıllarda kapalı alanın mevcut duruma geçmesiyle havuzlardaki su, soğuk kış şartlarından etkilenmeyecek. Deniz kaplumbağaları daha iyi bir tedavi imkanına sahip olacak.”

DEKAMER alan sorumlusu Şenol Menzek de merkezde kış döneminde de kaplumbağaların tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Merkezde 2 Nil kaplumbağası ve 3 caretta caretta olmak üzere toplam 5 yaralı kaplumbağanın tedavisinin sürdürüldüğünü vurgulayan Menzek, şunları kaydetti:

“Kış döneminde havaların soğuk olmasından dolayı havuzların olduğu bölgenin etrafını brandalarla kapattık. Ayrıca odun sobası kurduk ve bunu yakıyoruz. Sabah odun kırıyoruz ve gece saat 04.00’e kadar sürekli içerideki sıcaklığı sabit tutmamız gerekiyor. Deniz kaplumbağaları, su sıcaklığı 15 derecenin altına düştüğü zaman şoka girerek ölebiliyor. Dikkat etmemiz gerek.”

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :