"Yapılanma, 15 Temmuz'dan sonra tamamen çözülmeye başladı"

"Yapılanma, 15 Temmuz'dan sonra tamamen çözülmeye başladı"

Afyonkarahisar'da FETÖ'nün askeri personelden sorumlu abisi olan A.A, ifadesinde, örgütün yapılanmasına ve 15 Temmuz'dan sonra yapı içinde başlayan çözülmeye ilişkin bilgiler verdi- A.A: "Astsubay hazırlama ve uzman çavuş okullarında cemaatle bağlantısı o

AFYONKARAHİSAR (AA) - MUSTAFA BAYER - Afyonkarahisar'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan A.A, örgütün ildeki askeri personelle birebir temas kurduğunu anlattı.

FETÖ'nün Afyonkarahisar'daki askeri personelden sorumlu abisi olan A.A, ifadesinde, örgütle ilk tanışmasının Uşak'taki dershanelerinde sınav gözetmenliği yaparak başladığını söyledi.

Daha sonra Antalya'nın çeşitli ilçelerindeki dershanelerinde öğretmen olarak görev aldığını anlatan A.A, "2006-2008 yıllarında Antalya'da, 2011 yılına kadar da Afyonkarahisar'da örgüte ait dershanelerde öğretmenlik ayrıca öğrenci evlerinde kalan üniversite ve lise öğrencilerine abilik yaptım." dedi.

- KPSS'den 92 puan almış

Dershanedeki öğrencileri örgüte almak için rehberlik yaptığını aktaran A.A, "Dershanede eğitim gören öğrencileri, abi olarak bilinen üniversite öğrencileri ile tanıştırıp, rehberliklerini bu kişilere bırakıyorduk. Biz de bu evlere uğrayıp, derslerine yardımcı oluyorduk. Bu şekilde 2011'e kadar görevime devam ettim. 2011'de girdiğim KPSS'de 92 puan alınca, resmi bir kuruma yerleştirildim." diye konuştu.

A.A, memur olduktan sonra "Selahattin" kod adlı kişi ile tanıştırıldığını dile getirerek, bu kişinin Afyonkarahisar'da bazı askeri personelin bulunduğunu söylediğini ve kendisinden onlarla ilgilenmesini istediğini belirtti.

Askeri personelin sohbet hocalığını yapmaya başladığı bilgisini veren A.A, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2013'e kadar Şuhut İlçe Jandarma Komutanlığında görevli M.Y'nin sohbet hocalığını yaptım. Gülen yapılanması içinde M.Y'den sorumluydum. Zaman zaman evinde ya da dışarıda görüşürdük. Aynı dönemde kod adları Necmi ve Talha olan kişiler de sohbet hocası idi. Herkes sorumlu olduğu askeri tanır, onunla görüşürdü. Selahattin, Afyonkarahisar'a geldiğinde toplantıları birinin evinde yapardı. Bazen toplantılar Selahattin'in Uşak'taki evinde olurdu. Yapılanma içerisinde İl Jandarma Komutanlığından sorumlu sohbet hocalarının kim olacağına, hangi askerle kimlerin görüşeceğine Selahattin karar verirdi. 2013'te yapılanmadaki asker sayısının artacağını öngörmüş olacak ki beni doğrudan asker sorumluluğundan alarak, sohbet hocalarının sorumluluğuna getirdi. Askerlerin sohbet hocası olarak farklı şahıslar görev aldı. Bu şahıslar da Selahattin tarafından seçilip, bana bildirilirdi. Astsubay hazırlama ve uzman çavuş okullarında cemaatle bağlantısı olan, öğrenim süresi boyunca cemaat evlerine giden askeri öğrencilerin isimleri, mezun olmadan önce görev yerleri belli olunca Selahattin kod aldı şahsa bildirilir, Afyonkarahisar'a gelecek yeni askerler için sohbet hocaları belirlenirdi."

- "2013'e kadar 'Cover Me' ve 'ByLock' kullandık"

A.A, ilde göreve başlayan FETÖ üyesi askerlerle ankesörlü telefonla temasa geçtiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Hangi askerin hangi hoca ile ilgileneceğini belirleyip buna göre hareket ederdik. Yapılanmaya mensup Afyonkarahisar'da görev yapan askerlerden tayini çıkanları sohbet hocaları bana bildirir, ben de Selahattin'e iletirdim. 2013'e kadar farklı isimler adına açılmış hatlar üzerinden tuşlu telefonlar ile iletişim sağladık. Bu tarihten sonra akıllı telefonlar kullanmaya başladık. Akıllı telefonlarda iletişimi önce 'Cover me' programı ile sağladık. Sonra 'ByLock' programını kullanmaya başladık. Bu programları telefonlara Selahattin yüklüyordu. Sorumlu olduğumuz bazı askerlerin telefonlarına da bu programı yükledik. Bir süre sonra gelen emir üzerine programları telefonlardan kaldırdık. Yapılanma mensubu kişilerle irtibatı minimum seviyeye düşürdük ve evlere haber vermeden gitmeye başladık.'

- FETÖ'cü askerlerden ayda 200 lira himmet

FETÖ üyesi askerlerden himmet adı altında ayda 200 lira para toplandığını belirten A.A, kendisinde toplanan bu paraları da Selahattin'e verdiğini söyledi.

Sohbet hocaları ile her hafta evlerde bir araya geldiklerini belirten A.A, şu bilgileri verdi:

"Bunun amacı da sohbet hocasının görüştüğü askerlerin diğer hocalar tarafından bilinmesinin önüne geçmekti. Bu toplantılarda, görüştükleri askerler ile ilgili genel bilgiler verirlerdi. Sohbet hocaları görüşmelerini, kendi evlerinde, askerlerin evinde ya da dışarıda yaparlardı. Bu görüşmelerin haricinde Selahattin ile misafirhane olarak tabir ettiğimiz bir evde, bazen de kendi evlerimizde ile toplantılar yapardık. Görüştüğümüz askerlere her türlü ihtiyacının yanında evlenmek isteyip istemediğini de sorardık. Yapılanma içinde sorumlu olan herkesin bir kod ismi vardı. Bu kod isimleri Selahattin ve sohbet hocaları ile belirlerdik. Amaç, grup içerisinde ilgili haricindeki kişilerin gerçek ismini bilmemesi ve bu kişiyi tanımamasıdır."

- "15 Temmuz'dan sonra yapılanma tamamen çözülmeye başladı"

A.A, yılda iki kez kamp yaptıklarını, 15 Temmuz gecesi de misafirhanede kampta olduklarını, evden sabah ayrıldıklarını anlattı.

Darbe girişimi sonrasında da sohbet hocaları ile bir araya gelmeye devam ettiklerini anlatan A.A, "Selahattin, darbe girişimiyle cemaatin ilgisinin olmadığını söyledi ancak kimse ikna olmadı. Yine de yaşananların bizimle ilgisi olmadığını, görüştüğümüz askerlere söyledik. 15 Temmuz'dan sonra yapılanma tamamen çözülmeye başladı. Vicdanen hepimiz rahatsız olduk. Yapılanma içerisinde sigara içmeye bile olumsuz bakılırken, 250 kişinin şehit olması benim, sohbet hocalarının ve askerlerin yapılanmaya bakışını tümden değiştirdi." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :