Yapı denetim firmalarının denetimi

Yapı denetim firmalarının denetimi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, ağustos sonuna kadar 2 bin 302 kuruluşa "Yapı denetim izin belgesi", 489 kuruluşa "Laboratuvar izin belgesi" ve 25 bin 987 mimar ve mühendise de denetçi belgesi verildi

ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapı denetim firmalarını denetimi sürüyor. 

Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yıl ağustos sonuna kadar "Yapı Denetimi Hakkında Kanun" çerçevesindeki faaliyetler doğrultusunda 2 bin 302 kuruluşa "Yapı denetim izin belgesi", 489 kuruluşa "Laboratuvar izin belgesi" ve 25 bin 987 mimar ve mühendise de denetçi belgesi verildi.

Faal olarak görevlerini devam ettiren bin 838 yapı denetim kuruluşu ile 350 laboratuvar tarafında, bugün itibarıyla yaklaşık 505 milyon metrekareye tekabül eden 304 bin inşaat işi denetleniyor.

Yapı denetim faaliyetinde bulunan kuruluşları, denetçi mimar ve mühendisler ile kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elemanlarının görevlerini yerine getirmemeleri durumunda, ilgili kanun çerçevesinde, bir yıla kadar geçici faaliyet durdurma cezası verilirken, üç kez geçici faaliyet durdurma cezası alan kuruluşların belgeleri iptal edildi.

Bu kapsamda, Bakanlıkça 2011 Ocak ayından 2014 Ağustos ayı sonuna kadar çeşitli nedenlerden ötürü görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen yapı denetim kuruluşları hakkında bin 506, bir yıla kadar geçici faaliyet durdurma işlemi gerçekleştirildi, 150 kuruluşun da izin belgesi iptal edildi.

Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilen, yapı denetim kuruluşlarının faaliyetlerini denetleme yetkisi kapsamında, 2002'den 2014 yılı Ağustos ayı sonuna kadar 18 bin 658 şantiye denetimi yapıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı