Yalıhöyük'teki tarihi eserler inceledi

Yalıhöyük'teki tarihi eserler inceledi

Yalıhüyük ilçesinde bulunan tarihi taşın üzerindeki kabartmalar deşifre edildi.İlçedeki duyarlı vatandaşların girişimleri üzerine, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi...

 Yalıhüyük ilçesinde bulunan tarihi taşın üzerindeki kabartmalar deşifre edildi.

İlçedeki duyarlı vatandaşların girişimleri üzerine, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar, yaptığı araştırmalarla 5 bin yıllık olayın sırrını çözdü.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar, "İlçede yaptığım araştırmalarda çiftçiler tarafından bulunan ve bazı evlerin duvarlarında ve belediye parkında bulan benzeri taş üzerinde kabartmalar var.  Roma dönemine ait bir eser, anlamı ise Süvarinin elinde bir şahin, üstte bir kartal ve geri planda bir hilal var. Daha önde de bir kadın. Bu inançlarla ilgili kartal Zeus'u, hilal ise 'tanrı' Men'i ve kadın da Kibele'yi simgeliyor. Bu ölen kişinin ruhunun bir çok 'tanrı' ile korumasını yansıtıyor’’ dedi.

Yalıhüyük’e iki kez teknik gezi dolayısı ile geldiğini ifade eden Bahar,’’1990 ve 2005 yıllarında iki üç kez incelemeye geldim. O sıralarda höyük boştu. Ancak sonradan yapılaşma ile tahribat  görmüş. Bu höyüğü de korumak lazım. Benim tespitlerime göre 5 bin yıllık bir yerleşim yeri’’ diye konuştu.

Yalıhüyük Belediye Başkanı Hasan Koçer, kabartma taşlara insanların bilgi sahibi olması için bir tanıtım levhası asılacağını dile getirerek, ‘’Yalıhüyük’te bulunan birçok eser gün ışığına çıkmayı beklemekte. Çiftçiler tarafından ilçe merkezi çevresindeki ve çökelek mevkiindeki höyükten bazı eserleri buluyorlar. Bunların bazıları evlerin duvarlarında yer alıyor. Günümüze kadar bu eserler korunamamış. İlçe merkezindeki Höyük ve çevresi sit alanı içinde. Ödenek olmadığından hiçbir arkeolojik araştırma ve kazı yapılmamış. Kültür ve Turizm il Müdürlüğüne inceleme yapılması için girişimlerim var. İlçede bulunan eserleri de belediye parkında koruma altına aldım’’ dedi.

Ev sahibi Cafer Tekin ‘’Bu kabartma taşların anlamını bilmiyorduk. Öğrenince  sıva altına aldırmadım’’ diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı