Yakılan her kalori yetersiz beslenene yarayacak

Yakılan her kalori yetersiz beslenene yarayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu öncülüğünde başlatılan "Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu" projesi kapsamında, katılımcıların yaktığı her kalori tutarına karşılık gelen gıda malzemesi, "malnütrisyon" hastalarına ulaştırılacak

ANKARA (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) öncülüğünde başlatılan "Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu" projesiyle yetersiz beslenenlere yardım edilecek. Projeye katılanların yaktığı her kalori tutarına karşılık gelen gıda malzemesi, "malnütrisyon" hastalarına ulaştırılacak.

Proje faaliyetleriyle ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan SGK Başkan Vekili Murat Yazıcı, kurumun geçen yıl sağlık harcamalarına 54 milyar lira ödeme yaptığını söyledi.

Bütçelerinin sınırlı olduğunu, atılan her adımın maliyetinin bulunduğunu belirten Yazıcı, "Bu yüzden, hastalıkları önlemek için çalışmalarımız sürüyor. Bugün malnütrisyondan, yarın başka bir hastalıktan bahsedebiliriz. Bu hastalıkları engellemek, oluşmasını önlemek adına attığımız her adım, bize tedavi masraflarını azaltıcı, kısıtlayıcı, olumlu bir geri dönüş olarak gelecektir" dedi.

- "400 milyon lira tedavi maliyeti söz konusu"

Bu kapsamda yürüttükleri projelerden bahseden Yazıcı, şöyle konuştu:

"Projeler arasında malnütrisyon hastalığı da var. Türkiye'de 400 bin hasta ve bu hastalara yapılan 400 milyon lira civarında tedavi maliyeti söz konusu. Bu projeyle bir farkındalık yaratmak istedik. Sosyal medya üzerinden yapılan kampanyalarla vatandaşlarımızın harcadıkları kaloriyi bu kampanyaya hibe etmesi, bağışlaması gündeme geldi ve bu yönde çalışmalar yürütüldü."

- Hedef 10 milyon kalori

Proje kapsamında şimdiye kadar 7 milyon kalorinin elde edildiğini aktaran Yazıcı, şöyle devam etti:

"Yakılan kaloriler, hesaplanacak ve kalori tutarına karşılık gelen gıda malzemesi hastanelerimize hibe edilecek. Yapılan çalışmalarda hastalığın görülme oranının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüksek olduğu tespit edildi. Özellikle Şanlıurfa'da finali yapmak istedik. Bu proje kapsamında hedef 10 milyon kalori. Kampanyaya katılmak isteyenler detaylara, sosyal medyada 'yasamicinkalori.com, Facebook, Twitter ve Instagram'dan ulaşabilirler. Orada yaktıkları kaloriyi, hibe ederek bu hastalarımızın tedavilerine katkıda bulunabilirler." 

Murat Yazıcı, sporcuların da katılımıyla Ankara'da başlayan "malnütrisyon meşalesi" maratonunun, hastalığın en sık görüldüğü Şanlıurfa'da sona ereceğini sözlerine ekledi.

- Tedavi harcamalarının çoğu Şanlıurfa'da yapılıyor

SGK'da görevli Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Saygı Gülkan da malnütrisyon tanısı ve tedavisinin maliyet hesabına göre 2003 yılı için kuruma maliyetinin 500 milyon civarında olduğunu belirtti.

Toplam sağlık harcamaları içinde bu rakamın yüzde 1'e tekabül ettiğini vurgulayan Gülkan, "Hastalığın en az görüldüğü yerler, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa. En fazla görüldüğü yerler ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi illeri. Bunun içerisinde Şanlıurfa birinci sırada yer alıyor. Doğuda çocuk sayısı fazla olduğu için malnütrisyon bu yüzden fazla görülüyor" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı