Yahudi yerleşimcilerin zeytin hırsızlığına karşı "imece"

Yahudi yerleşimcilerin zeytin hırsızlığına karşı "imece"

Filistinli çiftçi Hasan:"İmece projesine katılan gençlerin yardımıyla zeytini bir günde topladık. Mahsulün Yahudi yerleşimciler tarafından çalınmasından hatta eğer tek başımıza toplarsak bize zarar vermelerinden endişe ediyorduk"- Kasra Belediye Başkanı V

NABLUS (AA) - QAYS ABU SAMRA - Filistin'de zeytin hasadının başlamasıyla Yahudi yerleşimcilerin saldırılarından endişe eden halk mahsullerine zarar gelmemesi için imece usulüne yöneliyor.

Batı Şeria'da Yahudi yerleşim yerleri yakınlarındaki Filistinli çiftlik sahipleri, Yahudi yerleşimcilerin mahsullerini çalmaması veya zarar vermemesi için Filistinli gençlerden yardım alıyor. İmece etkinliği gençlerin söylediği şarkılar ve türküler eşliğinde yapılıyor.

AA muhabirine konuşan Nablus'un Kasra beldesinden çiftçi Fevvaz Hasan (58), Yahudi yerleşimcilerin tehdidi altındaki bölgelerde Zirai Yardım Cemiyeti tarafından başlatılan "Biz Sizinleyiz" isimli kampanyanın çok faydalı olduğunu söyledi.

Yaklaşık 8 dönümlük arazisi olduğunu belirten Hasan, "İmece projesine katılan gençlerin yardımıyla zeytini bir günde topladık. Mahsulün Yahudi yerleşimciler tarafından çalınmasından hatta eğer tek başımıza toplarsak bize zarar vermelerinden endişe ediyorduk." dedi.

- "Çiftliklerimiz defalarca tahrip edildi"

Bu endişenin önceki yıllarda yaşadıklarından kaynaklandığını dile getiren Hasan, "Çiftliklerimiz, bizi topraklarımızdan çıkarıp buraları ele geçirmeye çalışan Yahudi yerleşimciler tarafından defalarca tahrip edildi." diye konuştu.

Kasra Belediye Başkanı Abdulazim el-Vadi de Hasan'ın çiftliğine yakın tepelerde 4 Yahudi yerleşim yeri bulunduğuna işaret ederek, geçen yıllarda buradaki yerleşimcilerin sadece Kasra'ya 84 kez saldırdığını ifade etti.

Yahudi yerleşimcilerin tarım arazilerini, ağaçları, araçları ateşe verdiğini anlatan Vadi, Filistinli çiftçilerin yaşadıkları zorluklara ilişkin şunları söyledi:

"Biz Sizinleyiz adı altında başlatılan imece programıyla, Yahudi yerleşim yerlerine yakın arazilerde tarımsal yardımı uyguluyoruz. Yahudi yerleşimciler çiftliklerde tek bir ailenin bulunmasından faydalanarak onlara saldırıyor, zeytinleri çalıyor. Biz bu vesileyle bu topraklarda var olduğumuzu ve burayı terk etmeyeceğimizi kesin bir dille ifade ediyoruz."

İsrail'in üzerinde ağaç olmadığı ve kullanılmadığı bahanesiyle arazilere el koyduğunu hatırlatan Vadi, zeytin ağaçları sayesinde Yahudi yerleşim yerlerinin genişlemesinin önlendiğini, bu nedenle zeytin mevsimine büyük önem verdiklerini kaydetti.

- "Çiftçileri yalnız bırakmamız mümkün değil"

Zirai Yardım Cemiyeti'nde gönüllü çalışmalardan sorumlu Halid Mansur da 7 yıldır Yahudi yerleşim yerlerine ve İsrail'e ait askeri noktalara yakın yerlerdeki çiftçilere yardım ettiklerini belirtti.

"Çiftçileri yalnız bırakmamız mümkün değil." diyen Mansur, ürünleri el birliğiyle toplayıp Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına engel olduklarını aktardı.

Yaklaşık 3 bin nüfuslu Kasra, Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına en çok maruz kalan yerler arasında bulunuyor.

Filistin'de bu yılki zeytin hasadından yaklaşık 18 bin ton ürün bekleniyor. İç piyasadaki ihtiyacın 6 bin ila 12 bin ton olduğu, kalan miktarın ise ihraç edildiği belirtiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :