Yağmur, üreticileri hem sevindirdi hem üzdü

Yağmur, üreticileri hem sevindirdi hem üzdü

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova'da yağış, buğday üreticilerini sevindirirken mısır ve ayçiçeği yetiştiricilerini üzdü

ADANA (AA) -  YUSUF TUNUR - Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova'da, yıllık ortalamanın üzerinde yağan yağmur, buğday üreticilerini sevindirirken ayçiçeği ve mısır yetiştiricileri ekim yapamamaktan yakınıyor.

Ceyhan Ziraat Odası Meclis Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine, Türkiye'de 22 milyon tonluk buğday üretiminin 1,2 milyon tonunun Çukurova'dan karşılandığını kaydetti.

Çukurova'da bu yıl buğday üretim alanlarının geçen yıla göre yüzde 25 daraldığını belirten Tezcan, buna rağmen rekoltenin yüksek olduğunu kaydetti.

Çukurova'da geçen yıl yaklaşık 1,5 milyon dekara ekim yapıldığını, dekar başına 200 ila 300 kilogram verim alındığını aktaran Tezcan, şu bilgileri verdi:

"Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle buğday üreticileri adeta perişan olmuştu. Çiftçilerimiz kendi imkanlarıyla yağmurlama sistemi ile tarlalarını suladı. Bu yılda ise buğday girdi maliyetlerinin yüksek olması ve geçen yıl yaşanan kuraklığın etkisiyle çiftçilerimiz mısır, ayçiçeği ve fıstığa yöneldi. Bu yıl 1 milyon 300 dekara buğday ekildi. Son haftalarda yağışların yüksek olması, buğdayın yeterli su ve besin almasını sağladı. İyi verim için çimlenip yeterince kardeşleme yaptı."

Tezcan, iklim koşullarının buğdaya iyi geldiğini ancak mısır ve ayçiçeği üreticilerinin yağıştan dolayı ekim yapamadığını belirtti.

Tezcan, "Normal şartlarda çiftçilerimiz şubat ve martta mısır ve ayçiçeği ekimi yapması gerekiyordu. Ay sonu geldi, tarlalar sulu ve nemli olduğu için ekim yapılamıyor. Mısır ve ayçiçeği ekiminde gecikme, verimi etkileyecek. Yağış nedeniyle Çukurova'da buğdayda yüksek verim bekliyoruz ancak tarlalar sulu ve nemli olduğu için mısır ve ayçiçeği ekimi yapılamıyor" dedi.

Çiftçi Kenan Balki de bu yıl 230 dekara buğday ektiğini, geçen yıl dekar başına 100-150 kilogram ürün aldığını belirterek, bu yıl 600-700 kilogram verim beklediğini kaydetti.

Buğdayın yanı sıra mısır ve ayçiçeği tarımı da yaptığını anlatan Balki, "Şubat veya mart ayında ekmemiz gereken mısırı ve ayçiçeğini, yağışlardan dolayı ekemedik. Tarlalar çamur içinde" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı