Yabancı öğrenciler etkinlikte buluştu

Yabancı öğrenciler etkinlikte buluştu

Üniversite öğrenimi için Dumlupınar Üniversitesini tercih eden 45 ülkeden 300 öğrenci, tanışma etkinliğinde bir araya geldi- Kütahya Valisi Nayir:- "Sizlerle ilgili yapılacak olan bir çalışmayı aynen kendi evlatlarımıza yaptığımız bir çalışma olarak değer

KÜTAHYA (AA) - Üniversite öğrenimi için 45 ülkeden Kütahya'ya gelen 300 yabancı öğrenci, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonuna (UDEF) bağlı Hayme Ana Uluslararası Öğrenci Derneğinin düzenlediği tanışma etkinliğinde buluştu.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Bedesten Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlik, Afganistanlı öğrenci Nakibullah Tuğhig'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Daha sonra öğrencilere hitap eden Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, yakın ve uzak coğrafyalarda yaşanan sıkıntıların, zulümlerin ve karışıklıkların olduğu dünyanın bu salondan öğreneceği çok şeylerin bulunduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Burada 50'ye yakın farklı ülkeden gelmiş farklı şahısların bir araya gelerek gönülleriyle oluşturdukları birlik ve eğitim gibi yüce bir sevdanın etrafında birleşmiş olmaları dünyaya en güzel mesajını veriyor. Bizler bu ilin idarecileri olarak yabancı öğrencilerimizi, annelerinin, babalarının, ülkelerinin bizlere, ülkemize, ilimize, üniversitemize birer emaneti olarak görüyoruz. Sizlerin bir eksikliğini gidermek, sizlerle ilgili yapılacak olan bir çalışmayı aynen kendi evlatlarımıza yaptığımız bir çalışma olarak değerlendiriyoruz. İnanıyoruz ki buradan ülkelerinize döndüğünüzde hepiniz yine Suriyeli, Somalili, Iraklı olacaksınız. Bunun yanında bir de Kütahyalı olacaksınız. İlimizin kadim medeniyetin izlerinden kendi hayatlarınıza ve ülkelerinize güzel şeyler götüreceksiniz. Hepinize hayat boyu başarılar diliyorum."

Dernek Başkanı Muhammed İkbal Gündem de derneği 3 yıl önce bir grup arkadaşıyla üniversite öğrenimi için Türkiye'yi ve Kütahya'yı tercih eden öğrencilere ev sahipliği yapmak amacıyla kurduklarını anlattı.

Türkiye'nin kadim kültürlerinden misafirperverliği uluslararası öğrencilere göstermeye çalıştıklarını ifade eden Gündem, şunları kaydetti:

"Şu anda ülkemizde 100 bini aşkın uluslararası öğrenci var. Devletimiz bu rakamı orta vadede 250 bine çıkarmayı hedefliyor. Bunun için devletimiz üniversiteleriyle, kredi yurtlar kurumlarıyla, göç idaresi ve ilgili kurumlarıyla her sene elinden gelenin daha fazlasını yapıyor. Bizler de Kütahya halkı ve sivil toplum kuruluşları olarak uluslararası öğrencilere yardımcı olmak adına bu derneği kurduk. Her sorunu çözemezsek de elimizden geldiğince, öğrenci arkadaşlarımıza yabancılık hissini tattırmadan, onları burada misafir olarak ağırlamak amacındayız."

Yabancı öğrencilerin kente ilk geldiklerinde duygu ve düşüncelerini paylaştığı etkinliğe, AK Parti Kütahya milletvekilleri İshak Gazel, Şükrü Nazlı, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, UDEF Başkanı Mehmet Ali Bolat ile derneğin yönetim kurulu üyeleri de katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :