Yabancı gazeteciler BYEGM'yi ziyaret etti

Yabancı gazeteciler BYEGM'yi ziyaret etti

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Akarca, Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya'dan gelen basın mensuplarını, 15 Temmuz darbe girişimi, Türkiye'deki basın yayın faaliyetleri ve Genel Müdürlüğün çalışmaları hakkında bilgilendirdi

ANKARA (AA) - Akdeniz ülkeleri basın heyeti, "Tarihe ve Milli Birliğe Tanıklık" programı kapsamında, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünü (BYEGM) ziyaret etti.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya'dan gelen basın mensuplarına, 15 Temmuz darbe girişimi, Türkiye'deki basın yayın faaliyetleri ve Genel Müdürlüğün çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Akarca tarafından kabul edilen heyet ilk olarak, Türkiye'nin tarihinde karşı karşıya kaldığı darbelerin ve 15 Temmuz darbe girişiminin uluslararası basın tarafından daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla BYEGM tarafından düzenlenen "Türk Demokrasi Tarihi" sergisini gezdi. Uluslararası basın mensuplarına ayrıca, Türk halkının darbecilere karşı gösterdiği demokrasi mücadelesini anlatan video gösterimi de yapıldı.

Akdeniz ülkeleri basın heyetini kabulünde konuşan Mehmet Akarca, 241 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda vatandaşın yaralandığı 15 Temmuz FETÖ darbe girişimine ve sonrasında yaşanan sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akarca, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan gazetecilerin "gazetecilik faaliyetleri" sebebiyle değil, terör örgütüne yardım etmekten, terörizm suçundan tutuklu olduklarını, son kararın bağımsız mahkemelerce verileceğini ve bu durumun dünyanın her yerinde aynı olduğunu belirtti.

Mehmet Akarca, Batılı ülkelerin 15 Temmuz darbe girişimine yönelik tutumuna ilişkin soruları da yanıtladı.

15 Temmuz gecesi Türk halkının demokrasiye sahip çıkma çabasının takdire şayan olduğunu, demokrasi için canını hiç çekinmeden vermeyi nasıl göze alabileceğini gösterdiğini vurgulayan Akarca, ancak Batılı ülkelerin darbe girişimine karşı Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerini iletmede çok geç kaldığını ifade etti.

Akdeniz ülkeleri basın heyetinin BYEGM'deki toplantısında, 15 Temmuz darbe girişiminin gazilerinden BOTAŞ Doğalgaz Genel Müdür Yardımcısı Kerim Taşkıran da basın mensupları ile bir araya geldi.

Darbe girişiminin yaşandığı gecenin canlı tanıklarından olan Taşkıran, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını uluslararası basın mensupları ile paylaştı.

Sol ayağı ve sağ gözünden şarapnel parçası ile yaralandığını belirten Kerim Taşkıran, "Bazı arkadaşlarım hayatını kaybetti, bazıları yaralandı. Yine de gururluyuz, mutluyuz. Türk milleti olarak demokrasiye sahip çıktık." ifadelerini kullandı.

Heyet, "Tarihe ve Milli Birliğe Tanıklık" programı kapsamında, Ankara ve İstanbul'da çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına ziyaretlerde bulunacak ve görüşmeler gerçekleştirecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :