Yabancı Dilde Yayına 1 Milyar Dolar Harcandı

Yabancı Dilde Yayına 1 Milyar Dolar Harcandı

Türkiye son 5 yılda, yabancı dilde basılmış 1 milyar dolarlık kitap, gazete ve dergi ithal etti- Bu dönemde en fazla basılı eser satın alınan ülke 194 milyon dolarla İngiltere oldu

ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL - Türkiye, son 5 yılda, yabancı dilde basılmış 1 milyar dolarlık kitap, gazete ve dergi ithal etti. 

Okuma alışkanlığı kazandırmak için düzenlenen kampanyaların yanı sıra gerek devlet okullarında gerekse özel kuruluşlar aracılığıyla yabancı dil eğitimine ağırlık verilmesi, farklı dillerde basılı kitap ihtiyacını artırdı.

Bu durum, başta eğitim içerikli kitaplar olmak üzere söz konusu eserlere ilgiyi artırırken, talebi karşılamak için yapılan ithalat dış ticaret verilerine de yansıdı.  

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, 2010-2014 yılları arasında kitap, gazete, atlas gibi basılı eserlerin ithalatı yüzde 31 artarak 138 milyon dolardan 181,4 milyon dolara ulaştı. Anılan dönemde toplamda ithal edilen basılı eserlere harcanan rakam 1 milyar dolara ulaştı. 

Ülkeler bazında değerlendirildiğinde İngiltere, 194 milyon dolar ile son 5 yılda bu konuda en yüksek ithalatın yapıldığı ülke olurken, bu ülkeyi 139 milyon dolar ile Almanya, 89,6 milyon dolar ile İtalya izledi. 

- Okul kitaplarının yarısı İngiltere'den 

Geçen yıl yabancı dilde basılmış okul kitapları, teknik, ilmi ve sanata ait kitaplar için 23,2 milyon dolar ödenirken, bunun yarısı İngiltere'den karşılandı. 

Bu ürün grubunu 17 milyon dolar ile  yabancı dilde basılmış diğer kitaplar, 16,5 milyon dolar ile kitap, broşür, risale benzeri matbuat ürünleri ithalatı takip etti. 

Türkiye'nin yabancı dilde yayın ithalatı sadece okul ve diğer türdeki kitaplarla sınırlı kalmadı. Başta Avrupa olmak üzere dünyadaki gelişmeleri kendi dilinden öğrenme ihtiyacı, yabancı dilde basılan gazete ithalatına da etki etti. B u kapsamda, Türkiye son 5 yılda 57 milyon dolar seviyesinde gazete ithalatı gerçekleştirirken, bunun 6,7 milyon doları geçen yıl yapıldı. 

Yabancı Dilde Yayına 1 Milyar Dolar Harcandı

Yabancı Dilde Yayına 1 Milyar Dolar Harcandı

Kaynak:Haber Kaynağı