Burhan Kuzu: Ya başkanlık ya pişmanlık

Burhan Kuzu: Ya başkanlık ya pişmanlık

AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu:- "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'demokraside madem ki son kararı halk verir, bu yolu açalım' demesi hem kendi için hem ülke için hem de bizler için çok önemli bir durum. Benim sloganım şu, ya başkanlık ya pişman

AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemine ilişkin, 'demokraside madem ki son kararı halk verir, bu yolu açalım' demesi hem kendi için hem ülke için hem de bizler için çok önemli bir durum. Benim sloganım şu, ya başkanlık ya pişmanlık." dedi.

Kuzu, Afyonkarahisar'da yapılan AK Parti 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın ardından, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti'nin Afyonkarahisar kampında, anayasa ve başkanlık sistemi konusunda sunum yapan isimler arasında yer alan Kuzu, uzun yıllardır başkanlık sistemine ilişkin çalışma yürüttüğünü, bu anlamda birçok ilde toplantılara, panellere katıldığını, neredeyse gitmediği üniversite kalmadığını belirtti.

Söz konusu programlarda birçok eleştiri de aldığını aktaran Kuzu, "Başkanlık sistemini savunmak kolay değildi ama bugün bu noktaya gelmesi beni mutlu etti. Tabi bunu zaman zaman başka liderler de Demirel, Özal, Türkeş, Çiller, Ecevit... Bunlar da dillendirdi ama bir türlü olmadı. Fakat onlarla bizim bir farkımız var, onlar hep dağıldığı zaman dillendirdi, biz en güçlü olduğumuz zamanlarda dillendiriyoruz. O bakımdan önümüzdeki fırsatı değerlendirip, millet adına bu sistemi Türkiye'ye kazandırmamız lazım. Gelecek nesilleri düşünüyorsak başkanlık modeli, gelecek seçimleri düşünüyorsak başka bir model de olabilir. Çok da fark etmez." diye konuştu.

- "Koalisyonların Türkiye'ye verdiği zararlara değindim"

Toplantıda gerçekleştirdiği sunumda, daha çok koalisyonların Türkiye'ye verdiği zararlara değindiğini vurgulayan Kuzu, şunları söyledi:

"Başkanlık modelinin en temel özelliklerinden biri, koalisyonlara 'paydos' demesi. Bu çok önemli. Bunlar üzerinde durdum. Kuvvetler ayrımının, parlamenter modeldeki sıkıntılarını dile getirmeye çalıştım. İşte nerelerde tıkanıyor bu model, denetim sistemi niye işlemiyor... Çünkü parlamenter modelde kuvvetler ayrımı yok. Aslında var gibi ama yok. Çünkü yürütme, yasamanın içinden çıkıyor. 'Oğlan bizim, kız bizim' lafı da buradan geliyor. Bunu birbirinden ayırmak lazım. Daha çok buralara değinmeye çalıştım. Tabi nasıl bir şey çıkar bakacağız. Meclis'e bunu getireceğiz. Ben halkın buna 'evet' diyeceğini düşünüyorum."

- "MHP'nin desteği önemli"

Toplantıda, mümkün olduğu kadar anlaşılır, başı sonu belli olan bir sunum yapmaya çalıştığını kaydeden Kuzu, "Bir sistemi ortaya koymak kolay değil, süre kısa olunca da tamamını belki söyleyemiyorsun. Ama salondaki hava olumlu gözüküyor. Ben böyle hissettim. Tavırlarından, alkışlarından onu algıladım." dedi.

Afyonkarahisar'ın AK Parti açısından önemine değinen Kuzu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ben parti kurucusuyum, burada birkaç kez toplantı yapılmıştı. Tabi başkanlık modeli gibi bir konunun yine burada gündeme gelmesini de çok ciddi olarak masaya yatırılmasını da bir kader çizgisi olarak görmek lazım. İnşallah halka gitme imkanı sağlanırsa tabii Milliyetçi Hareket Partisi'nin bu desteği önemli. Teşekkür ediyoruz gerçekten. Kendileri karşı olabilirler, ona da saygımız olur. Ama MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'demokraside madem ki son kararı halk verir, bu yolu açalım' demesi hem kendi için hem ülke için hem de bizler için çok önemli bir durum. Benim sloganım şu, ya başkanlık ya pişmanlık."

- "Başbakanımız meseleye bizim gibi bakıyor"

"Başbakanımız bizim gibi bakıyor meseleye, hiç fark yok. Yani çok candan savunuyor. Türkiye'nin kazanması için ne yapabilirsek yapalım diye gayret ediyor." diyen Kuzu, yaptığı sunumun milletvekilleri arasında da kabul gördüğünü bildirdi.

Başkanlık sistemine ilişkin hangi modelin benimseneceğiyle ilgili henüz bir karara varılmadığını anlatan Kuzu, şu görüşlerini paylaştı:

"Yani kendi aramızda bir bakacağız. Tam başkanlık, yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı gibi bir bakılacak. Ben tam başkanlık modelini anlattım. Hangisinin geleceği bundan sonra netleşecek. Bakacağız, göreceğiz. Başkanlık modeli tabi Amerikan modeli esas doğuş itibarıyla ama her ülke bu modelde kendine has ufak tefek oynamalar yapabilir. Bunda hiçbir engel yok. O açıdan özünden çok uzaklaşmamak kaydıyla hafif farklılıklar mümkün bu sistemde. Parlamenter rejimde o kadar değil. Parlamenter rejim İngiliz çıkışlı, onun özelliklerini taşıyor. O modelden, çok türev yapmak mümkün değil ama başkanlık modeli çok daha farklı yapılabilir ama onun bazı ana hususları var. Kuvvetler ayrımı, hükümetin dışarıdan kurulması ve yasamanın güçlü olması gibi. Buraları daha çok öne çıkarmak kaydıyla yeni bir model, kendimize has bir model olabilir. Buna Türk modeli dersin, yerli model dersin, çok önemli değil."

- "Başkanlığa destek yüzde 50'nin altına inmedi"

Kuzu, başkanlık modelini de içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin, "Yakın bir zamanda herhalde partimiz heyeti belirler. Zaten bu konuda eski çalışmalarımız çok. Biz sıfırdan bir şey yapacak değiliz. Nerede duracağımıza karar vermemiz gerekir. Anayasa metinleri üç aşağı beş yukarı belli zaten. Onlar içinden bir karma olabilir." dedi.

Başkanlık sistemine ilişkin yapılan anketlere göre, daha önceki yıllarda vatandaşın bu sistemi destekleme oranının yüzde 8-10 civarında olduğunu ifade eden Kuzu, son dönemlerde bu oranın yüzde 50'nin altına inmediğini aktardı.

AK Parti 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın ikinci gününde, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ile AK Parti MKYK üyesi, İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, anayasa ve başkanlık sistemi konusunda sunum yapmıştı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :