Wikileaks, Alman Meclis Araştırma Komisyonunun gizli belgelerini yayımladı

Wikileaks, Alman Meclis Araştırma Komisyonunun gizli belgelerini yayımladı

Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu Başkanı Sensburg: - "Bu, çalışmalarımızı çok engelliyor"

BERLİN (AA) - Wikileaks, ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) ülkedeki faaliyetlerini araştıran Federal Meclis Araştırma Komisyonunun gizli belgelerini yayımladı.

Wikileaks'in internet sitesinde ifşa edilen belgelerin, Almanya Dış İstihbarat Teşkilatı (BND) ile NSA arasındaki iş birliği hakkında bilgiler verdiği savunuldu.

Yayımlanan toplam 2 bin 420 belge arasında BND, ülkenin iç istihbarat servisi Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) ve Almanya Bilgi Teknolojileri Güvenliği Dairesine (BSI) ait yazışmaların da bulunduğu ifade edildi.

Belgelerin, gizli servislerin yöntemlerini ortaya koyduğu ve araştırma komisyonunun çalışmalarına ilişkin bilgi verdiği belirtildi.

Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu Başkanı Patrick Sensburg, Alman İkinci Televizyon Kanalı ZDF’ye yaptığı açıklamada, komisyondan binlerce belgenin sızdırıldığını doğrulayarak bunların gizlilik seviyesi düşük Ocak 2015’e kadar olan belgeler olduğunu söyledi.

"Bu, çalışmalarımızı çok engelliyor." diyen Sensburg, bunu yapanların, olayların profesyonelce aydınlatılmasını değil, istikrarsızlaştırma ve şov yapmakla ilgilendiklerini kaydetti.

Wikilaeks yaklaşık 1,5 yıl önce de NSA Araştırma Komisyonunun belgelerini açıklamış ve ülkede geniş yankı uyandırmıştı.

NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden, üç yıl önce sızdırdığı belgelerle ABD'nin dünya genelindeki dinleme faaliyetlerini ortaya çıkarmış, NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti.

Bunun üzerine 2,5 yıl önce Federal Mecliste söz konusu iddiaları araştırmak üzere NSA Araştırma Komisyonu kurulmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :