Viyana'da Sınır Aşan Örgütlü Suçlarla Mücadele Konferansı

Viyana'da Sınır Aşan Örgütlü Suçlarla Mücadele Konferansı

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi Başkanı Yuri Fedotov:-"Sınır aşan örgütlü suçların sağlık, yaşam, kurumlar, yönetim ve hukuk devleti üzerindeki olumsuz etkisi tartışmasız"

VİYANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi Başkanı Yuri Fedotov, "Sınıraşan örgütlü suçların sağlık, yaşam, kurumlar, yönetim ve hukuk devleti üzerindeki olumsuz etkisi tartışmasız" dedi.

Fedotov, Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Birleşmiş Milletler (BM) Sınır Aşan Örgütlü Suçlarla Mücadele Sözleşmesi’ne Taraf Ülkeler Konferansı’nda yaptığı konuşmada, sözleşmenin insan, göçmen ve ateşli silahlar kaçakçılığı protokollerinden oluştuğunu söyledi.

Fedotov, insan kaçakçılığı, zorla çalıştırma, uyuşturucu, vahşi hayvan kaçakçılığı, yasa dışı finans ve silah hareketliliği, çalınan varlıklarını iadesi, siber suçlar, organ kaçakçılığı, çevre suçları, organize ve terör suçları ile mücadele ettiklerini anlattı.

Sözleşme ve protokollerin organize suçlarla mücadele, adaletin ve hukuk devletinin yaygınlaştırılmasını hedeflediğini kaydeden Fedotov, "Sınır aşan suçların sağlık, yaşam, çevre, kurumlar, yönetimler ve hukuk devleti üzerindeki olumsuz etkisi tartışmasız." diye konuştu.

Fedotov, sınır aşan suçları çözmede yargısal işbirliği, suçluların iadesi ve karşılıklı hukuki yardım, yasa uygulayıcılar arasında iş birliği, ortak inceleme takımı, yasa uygulama birimi ağının kurulması, merkezi otorite ve savcılar arasında angajman ile bilgi paylaşımının artırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Sınır aşan örgütlü suçlar ile terörizm arasında büyüyen bağın endişe kaynağı olmaya devam ettiğini kaydeden Fedotov, sözleşme ve protokollerin uygulanmasının söz konusu suçların önlenmesinde önemli bir araç olacağını ifade etti.

Sözleşme ve protokollerde sunulan araçların daha iyi kullanılabilmesi için ortak hareket etmeye ihtiyaç bulunduğunu belirten Fedotov, şu ifadeleri kullandı:

"Umut ediyorum bu toplantıya katılan bütün devletler, yükümlülüklerini yeniler, uygulamadaki farklılıkları giderir ve yapıcı bir diyaloğa devam eder. Böylece bu konferans, sınır aşan örgütlü suçların bütün formlarıyla mücadele etmek için kapasite artırma, uygulamanın yaygınlaştırılması ve gözden geçirme görevini yerine getirebilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :