Viyana’da "İnsan Kaçakçılığı" Konferansı

Viyana’da "İnsan Kaçakçılığı" Konferansı

AGİT Genel Sekreteri Greminger :- "İnsan kaçakçılarıyla mücadele, aynı zamanda insan haklarının tesis edilmesi ve insan onurunun korunması anlamına gelmektedir"- Avusturya Başbakan Yardımcısı Brandstetter:- "İnsan kaçakçılığı dünyanın en kötü suçudur"

VİYANA (AA) – Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Thomas Greminger, çatışma ve kriz bölgelerinden kaçmak zorunda kalan insanların acımasız insan kaçakçılarının ya da terör organizasyonlarının ağlarına düştüklerini belirterek, "İnsan kaçakçılarıyla mücadele, aynı zamanda insan haklarının tesis edilmesi ve insan onurunun korunması anlamına gelmektedir." dedi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından “Kriz ve Çatışma Dönemlerinde İnsan Kaçakçılığı” başlıklı konferans düzenlendi.

Birçok akademisyen, aktivist ve uzmanın katıldığı konferansta, çatışma ve kriz bölgelerinden göç etmek zorunda kalan insanların insan kaçakçılarından korunması, güvenli bölgelere yerleştirilmesi ve yeni bir yaşam şansı bulmaları için yapılacak çalışmalar ele alındı.

- "Çok yönlü çalışmalara ihtiyacımız var"

Burada bir konuşma yapan Greminger, çatışma ve kriz bölgelerinden kaçmak zorunda kalan insanların acımasız insan kaçakçılarının ya da terör organizasyonlarının ağlarına düştüklerini belirtti. Greminger, "İnsan kaçakçılarıyla mücadele, aynı zamanda insan haklarının tesis edilmesi ve insan onurunun korunması anlamına gelmektedir." dedi.

AGİT’in insan kaçakçılığı ile mücadele alanında yaptığı çalışmaları anlatan Greminger, "İkili çalışmalardan ziyade, esnek, yaratıcı ve çok yönlü çalışmalara ihtiyacımız var. Konunun çözümü için farklı aktörlerin çalışmalara katılması gerekiyor, insan kaçakçılığı ile etkili bir şekilde mücadele edilebilmesi için kolluk kuvvetlerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da çözümün bir parçası olması gerekiyor.” diye konuştu.

- "İnsan kaçakçılığı dünyanın en kötü suçudur"

Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Wolfgang Brandstetter ise 2015 yılında Avusturya'nın Burgenland eyaletinde bir kamyonette havasızlıktan yaşamını yitiren 71 Suriye asıllı sığınmacıyı hatırlatarak, "İnsan kaçakçılığı dünyanın en kötü suçudur." ifadesini kullandı.

İnsan kaçakçılığının, temel insan haklarına en ağır şekilde zarar veren bir suç olduğuna dikkati çeken Brandstetter, 2005 yılı verilerine göre insan kaçakçılığından 32 milyar dolarlık bir para akışının saptandığını aktardı.

Bradstetter, Birleşmiş Milletler (BM) Sığınmacı Komisyonu'nun 2016 raporuna göre yaklaşık 65,6 milyon insanın sığınmacı konumunda olduğunu ve bunların 44 milyonunun kendi ülkeleri içinde göç etmek zorunda kaldığını aktararak, "İnsan kaçakçıları, hayati tehlikenin olduğu bölgelerden kurtulmak isteyen ve daha iyi bir yaşam arzu eden insanların zayıf yanlarını kullanmayı çok iyi biliyorlar. Bu durum mağdurların birçok açıdan zarara uğramasına neden oluyor. Bu insafsız, çıkarcı ticaretle en etkin şekilde mücadele yürütülmediler." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :