"Vicdan Konvoyu" Antalya'dan yola çıktı

"Vicdan Konvoyu" Antalya'dan yola çıktı

Antalya İHH üyesi Arslan:- "Mart 2011'den bu yana Suriye rejim güçleri tarafından tutulan ve halen hapishanelerde olan kadın sayısı 6 bin 736'dır"

ANTALYA (AA) - Suriye'de, Esed rejimi tarafından hukuka aykırı şekilde hapishanelerde tutularak işkenceye uğrayan kadınların sesini duyurmak için düzenlenen "Vicdan Konvoyu"na destek amacıyla bir grup gönüllü kadın, Antalya'dan Hatay'a uğurlandı.

Etiler Mahallesi'ndeki Hacı Yusuf Öztürk Camisi önünde bir araya gelen 44 gönüllü kadın, yola çıkmadan önce basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan Antalya İnsani Yardım Vakfı (İHH) üyesi Yasemin Arslan, Mart 2011'den bu yana devam eden Suriye savaşı sırasında 1 milyona yakın insanın hayatını kaybettiğini, on binlerce insanın hapishanelere girip çıktığını, bir kısmının da halen hapishanelerde olduğunu söyledi.

Arslan, şöyle devam etti:

"Mart 2011'den bu yana Suriye rejim güçleri tarafından tutulan ve halen hapishanelerde olan kadın sayısı 6 bin 736'dır. Bu sayının 6 bin 319'u yetişkin, 417'si kız çocuğudur. Bunlar sadece resmi cezaevlerinde tutulanlardır. Hapishane gibi kullanılan diğer türlü boş fabrika gibi binalarda tutulanların sayısı bilinmemektedir. Bazı kadınlar hamileyken alınmış ve orada doğum yapmıştır. Bazı kadınlar çocuklarıyla alınmıştır. Bazı kadınlar ise tutulan yerlerde tecavüze uğramış ve tecavüz sonucu çocuğu orada doğurmak zorunda bırakılmıştır. BM Bağımsız Uluslararası Suriye Araştırma Komisyonu damgalanma endişesi ve travma gibi nedenlerle cinsel şiddet vakalarının gerçekleşenden az bildirildiğini beyan etmiştir."

- "İnsanlığa karşı suç niteliğindedir"

Suriye'de savaş sırasında kadınlara yönelik cinsel saldırı, işkence ve hukuksuz uygulamaların savaş suçu ve insanlığa karşı suç niteliğinde olduğunu ifade eden Arslan, dünyanın dört bir yanından kadınlar olarak Suriye hapishanelerinde hukuka aykırı tutulan ve işkence edilen kadınların seslerini duyurmak için "Vicdan Konvoyu"nu yola çıkardıklarını bildirdi.

Suriye'de savaş nedeniyle haksız şekilde tutulan tüm kız çocukları ve kadın mahpusların serbest bırakılması için yola çıkacaklarını vurgulayan Arslan, "Her görüşten, hukukçu, akademisyen, gazeteci, ev hanımı, iş kadını, sporcu, sanatçı, aktivist, işçi, memur, öğretmen, doktor, siyasetçi gibi çeşitli mesleklerden ve ülkelerden sadece kadınlar olarak otobüslerle konvoy oluşturacağız." dedi.

Arslan, otobüslerinin yarın sabah Adana'da konvoya katılarak Suriye sınırına ulaşacağını ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sabahı Hatay'da tüm dünyaya sesleneceklerini söyledi.

Yapılan açıklamanın ardından gruptakiler otobüsle Hatay'a doğru yola çıktı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :