"Vicdan Konvoyu" Ağrı'dan yola çıktı

"Vicdan Konvoyu" Ağrı'dan yola çıktı

Suriye hapishanelerinde hukuka aykırı şekilde tutulan kadınların seslerini duyurmak için düzenlenen "Vicdan Konvoyu"na destek vermek amacıyla Ağrı'dan bir grup gönüllü kadın, Hatay'a gitmek üzere yola çıktı

AĞRI (AA) - Suriye'de Esed rejiminin hapishanelerinde hukuka aykırı tutulan ve işkenceye uğrayan kadınların seslerini duyurmak için organize edilen "Vicdan Konvoyu"na destek amacıyla Ağrı'dan bir grup gönüllü kadın, Hatay'a uğurlandı.

Kent merkezindeki Kağızman Caddesi'nde bir araya gelen grup, yola çıkmadan önce basın açıklaması yaptı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan gönüllülerden Ayşe Gökengin, 7 yıldır Suriye'de yaşanan savaşta yüz binlerce insanın katledildiğini ifade etti.

Savaşta 15 bin çocuğun atılan klor, sarin ve kimyasal bombalamalarla, enkaz altında ve işkencelerle hayatını kaybettiğine dikkati çeken Gökengin, "Tespit edilen 13 bin 581 kadın Suriye rejiminin zindanlarında işkence ve diğer zalimane muamelelere maruz kaldı ve tecavüze uğradı. Şu an 417'si kız çocuğu olmak üzere tespit edilebilen 6 bin 736 kadın halen bu vahşeti yaşıyor, Suriye rejiminin hapishanelerinde ölümü bekliyor. Tecavüz ve işkence mağduru kadınlardan bazıları intihar etti. Bu hapishanelerden kurtulanlardan bazıları aramızda ve bir gün kendilerine yapılanların hesabının sorulması umuduyla yaşama tutunmaya çalışıyor." diye konuştu.

Kadınlara yönelik cinsel saldırı, işkence ve hukuksuz tutulmanın uluslararası hukuka göre savaş suçu ve insanlığa karşı suç niteliğinde olduğuna vurgu yapan Ayşe Gökengin, şunları kaydetti:

"Biz onları kurtarmak için bir şey yapmaya karar verdik. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından kadınlar olarak Suriye hapishanelerinde hukuka aykırı olarak tutulan ve işkence edilen kadınların sesini tüm dünyaya duyurmak ve serbest bırakılmalarını talep etmek için kadınlar için vicdan konvoyunu yola çıkarıyoruz. Biz kadınlar Ağrı'dan yola çıkıyoruz. Suriye sınırına ulaşacak büyük konvoy ile sınırda buluşacağız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sabahı Hatay'dan tüm dünyaya sesleneceğiz. Sembolümüz olan 6 bin 736 adet oyalı yazmayı mahpus kadınlarımızın adına taşıyacağız. Vicdan Konvoyu, Suriye'deki mazlum kadınların sesidir."

Açıklamanın ardından kadınların bulunduğu araç konvoyu Hatay'a doğru yola çıktı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :