"Verimlilik konusunda seferberlik başlatılmalı"

"Verimlilik konusunda seferberlik başlatılmalı"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:- "Verimlilik konusunda, seferberlik başlatılması gerektiğini düşünüyorum"- "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle verimlilik, devletin en tepesinden başlayacak ve kademe kademe yayılarak bütün işlerimize sirayet edece

ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, verimlilik konusunda seferberlik başlatılması gerektiğini belirterek, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle verimlilik, devletin en tepesinden başlayacak ve kademe kademe yayılarak bütün işlerimize sirayet edecek." dedi.

Özlü, Verimlilik Haftası kapsamında düzenelen, Verimlilik Ödül Töreni'ne katıldı.

Verimlilik Haftası kapsamında, Türkiye genelinde 150'den fazla etkinlik gerçekleştireceklerini bildiren Özlü, verimlilik kavramını toplumun her kesiminin gündemine taşıyacaklarını söyledi.

Özlü, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler ile sanayi devrimi olarak isimlendirilen süreçlerin, eş zamanlı olarak ortaya çıktığını vurgulayarak, "1. Sanayi Devrimi'ni başlatan buhar makinesi, muazzam verimlilik artışını sağladığı için tarihte çok önemli bir yer işgal ediyor. Günümüzde de yeni bir sanayi devrimini başlamıştır. İleri teknoloji, sanal süreçler ve yüksek optimizasyon imkanı sunan 4. Sanayi Devrimi, büyüme, nitelikli istihdam, sosyal istikrar, kalıcı değer, iş güvenliği ve elbette daha fazla verimlilik anlamına geliyor. Bu yeni devrimle, verimlilik sadece fabrikada oluşmayacak. Ürünlerin tasarım aşamasından kullanım aşamasına kadar bütün süreçlere yayılacak." diye konuştu.

Bakanlık olarak yapay zeka, robotik teknolojiler, akıllı üretim sistemleri, üç boyutlu yazıcılar gibi alanlardaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Özlü, bu teknolojilerin kullanılması ve üretilmesi için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu ile bu konuda atılacak adımları belirleyeceklerini dile getiren Özlü, Türkiye'nin, bundan önceki sanayi devrimlerine geç kaldığını ancak bu sefer aynı hatayı yapmayacağını vurguladı.

- "Verimlilik Akademisi kuracağız"

Özlü, verimlilik alanında yapacakları çalışmalardan da bahsederek, verimlilik sorunlarının teşhisi ve çözümü amacıyla, uygulamalı eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin akreditasyonu ve koordinasyonundan sorumlu Verimlilik Akademisi'ni kuracaklarını açıkladı.

Sanayi işletmelerinin verimliliğinin artırmak için üniversiteler ve OSB'leri de kapsayan bir program başlatacaklarını kaydeden Özlü, "Ankara Sanayi Odası ile birlikte kurduğumuz ilk model fabrika, bu yıl içinde tamamlanacak. Bu uygulamayla, sanayicilerimize, özel tasarlanmış gerçek fabrika ortamında, yalın üretim, dijital dönüşüm, ürün geliştirme ve kalite alanlarında uygulamalı eğitim ve danışmanlık hizmeti sunacağız. Firmaların verimlilik karnesini çıkartacağız. Bu karneye bakan firmalar, eksik yönlerini bularak kendilerini geliştirebilecekler. Karneleri başarılı olan firmalara ise bazı devlet desteklerinde öncelik ve avantaj sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

- "Verimsiz motorlarını yenileyen firmalara finansal destek"

Sanayideki Verimsiz Elektrik Motorlarının Dönüşümü Programı pilot uygulaması kapsamında, Kayseri ve Bursa'da verimsiz motorlarını yenileyen firmalara finansal destek sağlayacaklarına dikkati çeken Özlü, temiz üretim ve yeşil sanayi çalışmaları çerçevesinde de sektörel kaynak verimliliği kılavuzlarını, bilgi portalını sanayicilerin kullanımına sunduklarını kaydetti. Ekonomik ve ekolojik verimliliği bir arada sağlayacak Temiz Üretim Merkezleri kuracaklarına işaret eden Özlü, "Endüstriyel Simbiyoz" uygulamalarını çoğaltacaklarını ve yeni nesil OSB'ler kuracaklarını aktardı.

Özlü, verimlilik konusunda seferberlik başlatılması gerektiğinin altını çizerek, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle verimlilik, devletin en tepesinden başlayacak ve kademe kademe yayılarak bütün işlerimize sirayet edecek." değerlendirmesinde bulundu.

- "6 kategoride 21 firmaya ödül verildi"

Bakanlık Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz da verimliliğin her geçen gün öneminin arttığına işaret etti.

Etkinlik kapsamında verimlilik temalı fikir ve kısa film yarışmasında dereceye giren ortaokul ve lise öğrencileri ile "Verimlilik Proje Ödülleri" çerçevesinde 6 kategorideki projeleri başarılı bulunan 21 firmaya ödülleri Bakan Özlü tarafından verildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :