"Vergilendirmede Matrah Aşındırma ve Kar Kaydırmanın Önlenmesi" konferansı

"Vergilendirmede Matrah Aşındırma ve Kar Kaydırmanın Önlenmesi" konferansı

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaltı:

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Billur Yaltı, "OECD, yılda 100 ila 240 milyon dolar arasında global ölçekte bir kurumlar vergisi matrah aşındırması olduğunu düşünüyor" dedi.

Üniversitenin hukuk fakültesi tarafından "Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi"nde "Vergilendirmede Matrah Aşındırma ve Kar Kaydırmanın (BEPS) Önlenmesi: Politika, Hukuk, Eylem" başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Konferansta, OECD'de iki yıldır tartışılan, "çok uluslu şirketlerin düşük vergili veya vergisiz ülkelere kar kaydırması ve çifte vergisiz stratejiler kullanmasının önlenmesi eylem planı" ele alındı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Yaltı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BEPS ile ilgili projenin 2008 krizinin etkisiyle ortaya çıktığını belirterek, buradaki vergi kaybı hadisesinin yeni olmadığını aktardı.

BEPS konusunda eylem planının politikacılar yanı sıra hukukçuları da ilgilendirdiğini belirten Yaltı, planın hukuksal konumlandırılması ve iç hukuka ilişkilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yaltı, kar kaydırmada çok uluslu şirketlerin teknik ekiplerle çalıştığını ve mevzuata hakim olduğunu kaydederek, şirketlerin, mevzuatlarda ortaya çıkan boşluklardan yararlanmış olabileceğini ancak bu konuda gayrimeşru bir durumun olmadığını ifade etti.

Kar aktarımı ile vergi kaybının ne kadar olduğuna ilişkin Yaltı, "OECD, yılda 100 ila 240 milyon dolar arasında global ölçekte bir kurumlar vergisi matrah aşındırması olduğunu düşünüyor ancak bu vergi değil matrah. Eylemin de açılış noktasını bu rakam teşkil ediyor" dedi.

Yaltı, bu konuda telaffuz edilen rakamların vergi miktarı açısından çok etkili olmadığı yönünde görüşlerin de olduğunu belirterek, bu planın ne miktarda bir vergi için yapıldığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

- "BEPS sorununun çözümü için bütüncül yaklaşım şart"

 

Florida Üniversitesi Levin Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yariv Brauner, uluslararası vergi politikalarını hiçbir ülkenin tek başına tespit edemeyeceğini belirterek, vergi politikasında koordinasyonun şart olduğunu söyledi.

Uluslararası vergi politikalarının düzenlenmesi ve uygulanmasında bütüncül  yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu aktaran Brauner, ilgili  vergi politikalarının hayata geçirilmesinde OECD ve bazı uluslararası kuruluşların çeşitli önerilerde bulunduğunu anlattı.

Brauner, "Bu öneriler yanı sıra ülkelerin bütüncül yaklaşımı şart. Aksi halde BEPS sorunu çözülemez" dedi.

Eski vergi politikalarıyla sonuca ulaşılamayacağını, artık yeniliğe ihtiyaç olduğunu dile getiren Brauner, mevcut kuralların işe yaramadığını, bazı şeylerden feragat edilerek inovatif çalışmaların ortaya konulması gerektiğini vurguladı.

Brauner, "Yoksa başarısız olmaya devam ederiz" ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı