Vergi yapılandırmasında Son fırsat!

Vergi yapılandırmasında Son fırsat!

Özellikle birikmiş borçların ödenmesine büyük kolaylık sağlayan 6736 sayılı Kanundan yararlanmak için Kanun kapsamında ilk iki taksitin ödeme süresi 31 Mayıs’a kadar uzatıldı.

6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Konya Vergi Dairesi Başkanı Musa Kazım Ünver, 6736 sayılı kanuna ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada, vergi borcu ve bazı ödemelere ilişkin yapılandırma fırsatını kaçırmamaları gerektiğini söyledi. 6736 sayılı yapılandırma kanunun, vatandaşlara hızlı hizmet vermek için hafta sonu Konya Vergi Dairesi Başkanlığı veznelerinin açık olacağının bilgisini verdi. 

Yapılandırılan borçların, süresinde ödenmeyen birinci taksiti ile 2017 yılının Ocak ayından Mayıs ayına ertelenen ikinci taksitinin ödeme süreleri 31 Mayıs 2017 Çarşamba günü sona eriyor. Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanmaya devam edilmesi için ilk iki taksitin ödenmesi şartı bulunuyor.  Bu nedenle, özellikle birikmiş borçların ödenmesine büyük kolaylık sağlayan 6736 sayılı Kanundan yararlanmak için getirilen bu son fırsatın kaçırılmamasını önem taşıyor.  19 Ağustos 2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6736 sayılı Kanun ile, Vatandaşların kamuya olan borç yükünün azaltılması, Borçların taksitler halinde ödenebilmesi, Vergi ihtilaflarının sonlandırılması, Devam eden vergi incelemeleri için Kanundan yararlanılabilmesi, Geçmiş yıl beyanlarının artırılması yoluyla vergi incelemesine muhatap olunmaması, Daha   önce   unutulmuş,   eksik   beyan   edilmiş   vergiler   için   pişmanlık   beyanı yapılabilmesi, İşletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi, imkanları getirildi.  Daha önce Kanuna başvuru süresi 25 Kasım 2016 tarihinde sona ermişti. Bazı vatandaşların, Kasım 2016 ayında ödemelerini yapmamaları nedeniyle Kanundan yararlanma hakları sona erdi, ancak Kanuna eklenen geçici bir madde ile yeniden son bir şans verilmiştir.

vergi-dairesi--(3).jpg

SON FIRSATI KAÇIRMAYIN!

6736 sayılı Kanunun kapsamına, Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer’i alacaklar kapsanıyor. Bu tür borcu olan vatandaşlar borçları daha kolay ödeyebilmeleri için Maliye Bakanlığı, yeniden çalışma yaparak yapılandırma tarihlerini 31 Mayıs’a kadar uzattı. Konya Vergi Dairesi Başkanı Musa Kazım Ünver açıklamasında, “6736 sayılı kanun geçen yıl Ağustos ayında resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanunu son müracaat tarihi 25 Kasım ayıydı. İlk taksitin ödenmesi kasım ayının son günü, ikinci taksitin ödenmesi ise Ocak ayının son günüydü. İlk iki taksitin ödenmesiyle ilgili kanunu getirdiği avantajlardan yararlanmak için birinci şarttı. İlk iki taksiti ödemeyen vatandaşlara yeniden bir imkân verilerek, ilk iki taksiti Mayıs ayının sonuna kadar ödeyen vatandaşlarımız yine kanunun getirmiş olduğu avantajlardan yararlanacaktır” dedi.

VERGİ DAİRESİ VE BANKALAR HAFTA SONU AÇIK

Vatandaşların borçlarının son güne sıkışmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını dile getiren Başkan Ünver, bu çerçevede Konya Vergi Dairesi Vezneleri, Ziraat, Vakıf ve Halk Bankası şubelerinden de yapılabileceğini söyledi. Konuşmasının devamında, vergi borçları olan vatandaşlara yeni bir fırsatın doğduğunu söyleyen Konya Vergi Dairesi Başkanı Musa Kazım Ünver, “Kanunun getirmiş olduğu avantajlardan yararlanmak için ilk iki taksitin ödenmesi şarttır. İlk iki taksiti hafta sonları dâhil olmak üzere veznelerden ödeyebilme imkanlarının yanında Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Halk Bankası Bölge Müdürlüğü, Ziraat Bankası bölge müdürlükleri illerindeki şubelerine gerekli talimatları verdiler. Vergi dairesinin veznelerinin yanında bu bankaların şubelerinden de ödemeler olacaktır” şeklinde konuştu.

vergi-dairesi--(8).jpg

6736 SAYILI KANUNLA BORÇLULARA BÜYÜK AVANTAJ GELDİ

YAPILAN DÜZENLEME SON FIRSAT

Yapılandırması ihlal olan borçlular, ödemeleri gereken taksit tutarlarını, geç ödeme zammı  ile birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine   kadar   ödeyebilecektir.   Böylece, Kanundan yeniden yararlanma imkânına kavuşmuş olacak. Ayrıca Kanun kapsamında peşin veya taksitli ödeme seçeneklerini tercih ederek yapılandırılan tutarları ödemeyen borçlular Mayıs 2017 ayı   sonuna   kadar ödemelerini peşin yaptıkları takdirde peşin ödeme indiriminden yararlanılabiliyor. 6736 sayılı Kanun kapsamında 2017 yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin tamamının ödeme süreleri dörder ay uzatıldı. Buna göre, Ocak ayında ödenmesi gereken taksitler Mayıs ayında, Şubat ayında ödenecek taksitler Haziran ayında ödenecektir.  Diğer taksitler de aynı şekilde ödeme sürelerinin son günlerinden itibaren dörder ay uzamış bulunuyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ONAYLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7020 sayılı 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK?

Kanun, 31 Mart 2017 tarihinden önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve buna bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ile gecikme zamlarını, 2017 yılına ilişkin olarak 31 Mart 2017 tarihinden önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ile gecikme zamlarını, 31 Mart 2017 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarını, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun ("6183 sayılı Kanun") kapsamında takip edilen asıl ve fer'i alacakları içeriyor.

GÜMRÜK VERGİLERİ DE VAR

Kanunda 31 Mart 2017 tarihinden önce 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil daireleri tarafından 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri ile gecikme zammı alacakları, Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen ve Kanunun yayımı tarihi veya Kanunun ilgili düzenlemelerinde belirtilen sürelerin sonuna kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan bazı alacaklar ve 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Gelirleri Kanunu kapsamına giren bandrol ücretleri, elektrik enerjisi payları, gecikme faizleri ve idari para cezaları da yeniden yapılandırılacak.

VADESİ VE BİR YILI GEÇMEMİŞ BORÇLAR DA İÇİNDE

Anılan düzenleme ile devlete ait olup Maliye Bakanlığı'na bağlı tahsil dairelerince takip edilen ve VUK kapsamına giren vergi, resim harç ve cezalar ile bu alacaklara bağlı gecikme faizi/zammının, vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş olmak ve maddede belirtilen diğer şartları taşımak koşuluyla, vadesi 1 yılı geçmemiş borçların Maliye Bakanınca 36 ayı geçmemek üzere faiz ve teminat alınarak tecil olunması öngörülmüyor.

BORÇLULARDA ARANAN ÖZELLİKLER

Borçluların bu kanundan yararlanması için, başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıl süreyle; ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması, başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait vergi beyannamelerini kanuni sürelerinde vermiş olması, başvuru tarihi itibarıyla vadesi 1 yılı geçmemiş borcunun borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasına rağmen ödenememiş olması, gerekiyor.

FAİZ ORANI DÜŞÜK

Anılan düzenleme ile tecil edilecek gecikme zammının, halihazırda uygulanan faiz oranından daha düşük olan Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanması hususunda Bakanlar Kurulu yetkili kılındı. Tecil talep edilecek borcun 500.000 Türk Lirası'nı aşmaması halinde teminat şartı aranmaz iken, bu tutarın üzerindeki alacaklar için gösterilmesi gereken zorunlu teminat tutarı 500.000 Türk Lirasını aşan kısmın % 25'i olacak. Tecil süresi, faiz oranları ile teminat tutarının belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu yetkilendirilmiş olup; Tecil edilecek alacak türlerinin, taksit zamanlarının ve diğer şartların belirlenmesi için de Maliye Bakanı yetkili olacak.

KONYA’YA İHTİSAS VERGİ DAİRESİ KURULDU

Belirtilen kriterler doğrultusunda ve sadece katma değer vergisi mükellefiyeti yönünden devrolunan mükelleferin KDV iadesi ve katma değer vergisi ile ilgili iş ve işlemlerini yapmak üzere kurulan Konya İhtisas Vergi Dairesi, Konya Vergi Dairesi Başkanlığının üçüncü katında 1 Mayıs tarihinden itibaren mükelleflerine hizmet vermeye başladı. Konya İhtisas Vergi Dairesi’nde KDV iadelerinin etkinleştirilerek hızlandırılması, iade süreçlerinin standartlaştırılması, mükelleflerin gönüllü uyum düzeyinin artırılması ve KDV iade konusunda uzmanlaşmış personel ile mükelleferin daha kaliteli hizmet vermesi için kuruldu. İhtisas Vergi Dairesi’ne ise Merkez Vergi Dairelerinden 821, ilçe vergi daireleri ve malmüdürlüklerinden 119 olmak üzerin toplam 940 mükellef sayısı aktarıldı. Ayrıca İhtisas Vergi Dairesi’ne 2016 yılında nakden veya mahsuben yapılan 504 milyon 745 bin lira KDV iade tutarı ise  artık Konya İhtisas Vergi Dairesi’nde işlem yapılması için aktarıldı. Aynı zamanda bu oran mükellef aktarımının yüzde 98’lik tutarına tekabül ediyor.