Venezuela'da siyasi diyalog arayışları

Venezuela'da siyasi diyalog arayışları

Devlet Başkanı Maduro'nun sürpriz Vatikan ziyareti sonrası, siyasi krizin devam ettiği Venezuela'da muhalefet ve hükümet temsilcileri diyalog süreci başlatacak

SANTO DOMINGO (AA) - Venezuela'da gelecek hafta Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve muhalefet arasında diyalog sürecinin başlayacağı bildirildi.

Devlet Başkanı Maduro'nun, dün sürpriz şekilde Papa Franciscus tarafından kabul edilmesinin ardından, Vatikan ziyaretle ilgili açıklamada bulundu.

İkili arasında akşam saatlerinde yapıldığı belirtilen özel görüşmede, Papa'nın Maduro'ya, "Cesur bir şekilde samimi ve yapıcı diyalog yolunu takip etmesini" öğütlediği kaydedildi.

Açıklamada, Venezuela'daki durumun, tüm halk üzerinde ağır bir yük olduğuna işaret edilerek Papa Franciscus'un, Maduro'ya muhalefetle diyalog kurması yönünde çağrıda bulunduğu aktarıldı.

Görüşmeden sonra da Venezuela hükümeti ve muhalefet temsilcilerinin, haftaya pazar günü bir araya geleceği açıklandı.

Petrol üreticisi ülkeler turu kapsamında Suudi Arabistan'dan dönen Maduro'nun Vatikan'ı ziyareti, devlet başkanlığı ofisi tarafından duyurulmamıştı.

Ulusal Seçim Konseyi'nin 21 Ekim'de Maduro'nun görevden ayrılması ve erken seçime gidilmesi için başlatılan referandum sürecini durdurma kararını "Latin Amerika'da demokrasi ve anayasal düzenin çöküşü" olarak nitelendiren muhalefet milletvekilleri, uluslararası topluma Venezuela halkının haklarını garanti altına alacak mekanizmaları işletme çağrısında bulunmuştu.

Venezuela'da muhalefet partileri, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılması ve erken seçime gidilmesi için referandum süreci başlatmıştı. Sürecin ilk aşamasında toplanan 1,8 milyon imzadan 407 bini geçerli sayılmış, muhalefet sürecin ikinci aşaması için gerekli 3,9 milyon imzayı toplamaya başlamıştı.

Ancak Seçim Konseyi, referandum sürecinin birinci aşamasında toplanan imzalarda, 4 eyalette hile yapıldığı iddiaları üzerine süreci 21 Ekim'de durdurmuştu. Muhalefet, kararın anayasaya aykırı olduğunu belirterek halktan karara karşı sokaklara dökülmelerini istemişti.

Maduro'nun görevden alınması için referandumun 10 Ocak'tan önce yapılması gerekiyor. İlk aşamanın iptal edilmesinin ardından referandumun bu tarihten önce yapılması mümkün görünmüyor.

Görev süresi 2019'da dolacak Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelmişti.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :