Venezuela'da muhaliflerin referandum talebi

Venezuela'da muhaliflerin referandum talebi

Seçim Konseyi, muhalefetin ilk aşamada yeterli sayıda imza topladığını açıkladı- Muhalefetin, bir sonraki aşamada 3,9 milyon imza toplaması gerekiyor

CARACAS (AA) - Venezuela'da muhalefetin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun görevden alınması için referandum yolunun açılması amacıyla topladığı imzaların yeterli sayıya ulaştığı bildirildi.

Ulusal Seçim Konseyi (CNE) yetkilileri, muhalefetin ülkedeki 24 eyaletin her birinde seçmen sayısının en az yüzde biri oranında oyu topladığını açıkladı.

Diğer yandan iktidardaki sosyalist partinin yetkilileri ise oylamanın bu yıl yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

CNE 25 Haziran'da, muhalefet partileri tarafından mayıs ayında toplanan 1,8 milyon imzanın 1,35 milyonunun kabul edildiğini, bunların gerçekliğinin teyit edilmesi gerektiğini açıklamıştı.

Muhalefetin, bir sonraki aşamada ikinci bir dilekçeyle Venezuela seçmeninin yüzde 20'sine denk düşen yaklaşık 3,9 milyon imza toplaması gerekiyor. Bu sayıda imza toplanır ve geçerli sayılırsa, Maduro'nun görevden alınması için referandum yapılacak. Devlet başkanının görevinden alınması için, Maduro karşıtı oyların referandumda Maduro'nun 2013 yılındaki seçimlerde aldığı oy sayısını aşması gerekiyor.

Referandumun 2017'de yapılması ve Maduro'nun görevden alınması durumunda yerine seçime kadar yardımcısı geçecek.

Muhalefet partileri ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılmasını ve erken seçime gidilmesini istiyor. Görev süresi 2017'de bitecek Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde 7,5 milyon oy alarak iktidara gelmişti.

Politikaları, yüksek enflasyon ve artan şiddet olayları nedeniyle eleştirilen Maduro yönetimine karşı 12 Şubat 2014'te patlak veren gösterilerde 43 kişi yaşamını yitirmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :