Venezuela’da muhaliflerin referandum talebi

Venezuela’da muhaliflerin referandum talebi

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi, muhalefetin referandum talebi belgelerindeki hataları öne sürerek süreci erteledi

BUENOS AİRES (AA) – Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun görevden alınması için muhalefetin Ulusal Seçim Konseyi’ne (CNE) yaptığı referandum talebi, belgelerdeki hatalar gerekçe gösterilerek beklemeye bırakıldı.

Union Radio adlı yerel bir radyo istasyonuna konuşan CNE Başkan Yardımcısı Sandra Oblitas, muhalefetteki Demokratik Birlik Masası (MUD) Koalisyonu tarafından teslim edilen belgelerde birçok usulsüzlükle ve eksik raporla karşılaştıklarını ifade etti.

Oblitas, referandum talebinin ikinci aşaması için bir tarih belirlenmesinin henüz mümkün olmadığını belirterek, referandumun ilk adımı için MUD tarafından toplanan imzaların tahkik sürecinin devam ettiğini kaydetti.

- Yeterli imza sayısının 9 katı toplanmıştı

Muhalefetteki MUD Koalisyonu, sadece 1 hafta içinde referandumun ilk aşaması için gereken 200 bin imzanın 9 katının toplandığı ve CNE'ye sunulduğunu açıklamıştı.

CNE'nin imzaları onaylaması durumunda, muhalefetin referanduma gidilmesi için 20 milyon Venezuela seçmeninin 5'te birinin imzasını daha toplaması gerekecekti.

Referandum sürecinin ilk ve ikinci adımları tamamlanırsa, Venezuelalılar yapılacak referandumda Maduro'nun görevden alınmasını oylayacak.

- Referandum süreci bir ay önce başlamıştı

Venezuela anayasasına göre, referandumun yapılabilmesi için Maduro'nun görev süresinin yarısını tamamlaması gerekiyordu.

Bu sürenin yaklaşık bir ay önce sona ermesiyle muhalefet, CNE'den referandum için imza toplama yetkisi almıştı. Ülkede geçen yılın aralık ayında yapılan seçimlerde parlamentoda 17 yıl aradan sonra ilk kez çoğunluğu elde eden MUD koalisyonu, göreve başlamıştı.

Ancak Anayasa Mahkemesi, 6 Aralık'ta yapılan seçimlerde parlamentoya girme hakkı kazanan üç kişinin milletvekilliğini düşürerek, MUD Koalisyonunun parlamentoda üçte ikilik "nitelikli çoğunluğu" elde etmesine engel olmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :