Venezuela'da Maduro'ya karşı geniş katılımlı gösteriler

Venezuela'da Maduro'ya karşı geniş katılımlı gösteriler

Başkent Caracas ve birçok büyük şehirde on binlerce kişi sokaklara döküldü - Miranda eyaletindeki gösterilerde bir polis memuru öldü

CARACAS (AA) - Venezuela'da başkent Caracas ve diğer büyük şehirlerde, Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine karşı on binlerce kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi.

"Demokrasiye evet! Diktatörlüğe hayır!" sloganlarının atıldığı gösteriler sırasında bazı şehirlerde protestocularla polis arasında çatışmalar çıktı.

Miranda eyaletinde çıkan çatışmada bir polis memurunun öldüğü, iki memurun yaralandığı belirtildi.

Yerel bir insan hakları örgütü de ülke çapında en az 20 kişinin yaralandığını, 80 kişinin gözaltına alındığını öne sürdü.

Muhalefet liderleri, gösterilerin sonunda yarın ülke genelinde greve çıkılması çağrısında bulundu. Muhalifler, aynı zamanda 3 Kasım'da Caracas'ta devlet başkanlığı sarayına yürüme tehdidinde bulundu.

Venezuela'da muhalefet partileri, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılması ve erken seçime gidilmesi için referandum süreci başlatmıştı. Sürecin ilk aşamasında toplanan 1,8 milyon imzadan 407 bini geçerli sayılmış, muhalefet sürecin ikinci aşaması için gerekli 3,9 milyon imzayı toplamaya başlamıştı.

Ancak Seçim Konseyi, referandum sürecinin birinci aşamasında toplanan imzalarda, 4 eyalette hile yapıldığı iddiaları üzerine süreci 21 Ekim'de durdurmuştu. Muhalefet, kararın anayasaya aykırı olduğunu belirterek, halktan karara karşı sokaklara dökülmelerini istemişti.

Maduro'nun görevden alınması için referandumun 10 Ocak'tan önce yapılması gerekiyor. İlk aşamanın iptal edilmesinin ardından referandumun bu tarihten önce yapılması mümkün görünmüyor. Görev süresi 2019'da dolacak Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :