Venezuela'da kurucu meclis seçimi

Venezuela'da kurucu meclis seçimi

Hükümet, hafta sonunda yapılacak seçim öncesinde 3 günlük protesto yasağı ilan etti- Yasağa uymayanlar 5 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılabilecek

MEKSİKO (AA) - Venezuela'da hükümet, hafta sonu yapılacak kurucu meclis seçimleri süresince ülke genelinde protesto amaçlı kitle gösterilerini yasakladı.

İçişleri Bakanı Nestor Reverol, başkent Caracas'ta düzenlediği basın toplantısında "Seçim sürecinin olağan seyrini olumsuz etkileyebilecek kitlesel toplantı ve gösteri yürüyüşleriyle her tür toplaşma ve benzeri eylem ülke genelinde yasaklanmıştır." dedi.

Cuma gece yarısından itibaren geçerli olacak yasağın 1 Ağustos Salı gününe kadar uygulanacağı belirtildi.

Reverol, yasağa uymayanların 5 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılacağı uyarısında bulundu.

Protesto yasağı Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ülkenin anayasasını yeniden yazmak üzere bir "kurucu meclis" seçilmesine yönelik attığı adımı protesto etmek üzere ülke genelinde başlatılan iki günlük genel grevin ardından geldi.

Maduro'nun seçimi bir diktatörlük kurmak için kılıf olarak kullandığını savunan muhalefet partileri, cuma günü yine ülke genelinde geniş çaplı gösteriler organize etmeyi planlıyor.

Venezuela'da düşük seyreden petrol fiyatları nedeniyle ülkede yaşanan ekonomik krizin tetiklediği hükümet karşıtı protestolar yıl başından bu yana artarak sürüyor. Maduro liderliğindeki hükümetin kontrolünde bulunan Yüksek Mahkemenin 31 Mart'ta Ulusal Meclisin yetkilerini aldığını açıklamasıyla kriz siyasi boyut kazanmıştı. Nisan başından bu yana devam eden protestolarda 100'den fazla kişi yaşamını yitirmiş, bin 500 kişi yaralanmış, 500'den fazla protestocu ve hükümet karşıtı tutuklanmıştı.

Maduro yönetimi, muhalefetin, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunurken, muhalefet de ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :