"Vefa" temalı kısa film yarışmasına başvurular sürüyor

"Vefa" temalı kısa film yarışmasına başvurular sürüyor

Eğitim-Bir-Sen tarafından şair ve yazar Mehmet Akif İnan'ın "Yeter bize vefa elbiseleri" sözlerinden yola çıkarak düzenlediği Vefa Temalı 3. Kısa Film Yarışması'na başvurular, 9 Ocak'a kadar alınacak - Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Kolukısa:- "Ge

ANKARA (AA) - AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Eğitim-Bir-Sen tarafından sendikanın kurucu başkanı şair ve yazar Mehmet Akif İnan'ın "Yeter bize 'vefa' elbiseleri" sözlerinden yola çıkarak düzenlediği Vefa Temalı 3. Kısa Film Yarışması'na başvurular, 9 Ocak'a kadar alınacak.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eğitim Bir-Sen'in özgürlük mücadelesi yanında akademik ve kültürel sendikacılığa da önem verdiğini ifade etti.

Sendikalarının daha önce "öğretmen” ve "örgütlenme" temalı kısa film yarışmaları düzenlediğini anımsatan Kolukısa, bu yıl ise sendikanın Kurucu Başkanı yazar-şair Mehmet Akif İnan'ın "Yeter bize, vefa elbiseleri" sözünden yola çıkarak yarışma düzenlediklerini belirtti.

Eğitim-Ber-Sen'in kuruluşunun 25. yıl dönümü nedeniyle etkinlikler düzenleyeceklerini aktaran Kolukısa, "Sendikamıza hizmet etmiş arkadaşlarımız, dostumuz ve başkanlarımıza atıfta bulunmak, hizmetlerini anmak, anımsamak ve unutmadığımızı, vefa konusuyla ortaya koymak istedik." değerlendirmesinde bulundu.

Kurucu Genel Başkanı Mehmet Akif İnan'ın Eğitim Bir-Sen'in 25'inci yılında anılmasını sağlamak amacıyla "Vefa" temalı kısa film yarışmasının düzenlendiğini ifade eden Kolukısa, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vefa olgusu temasıyla çekilecek kısa filmlerimizin bazı şeyleri hatırlamak, telafi etmek, geleceğe dair bazı mesajlar vermek için doğru olacağı düşüncesiyle, yönetim kurulumuz üçüncü kısa film yarışmamızın konusunu 'vefa' olarak belirledi. Gençlerimizin geleceğe dönük büyük işler başarabilmesi için çeşitli yarışmalar düzenliyoruz. Bu yarışmalarımızın hedefi, gençlerimize imkan ve fırsat oluşturmak, sanat alanında yeni yüzlerin ortaya çıkması ve geleceğin Türkiye'sinde iyi üretim yapan insanlara kavuşabilmemiz için katkımız olsun istiyoruz."

- "Dizilerin yetiştirdiği çocuklardan güzel şeyler beklemek, mucizevidir"

Yönetmen İsmail Güneş ise hayatın her alanında vefa duygusunun önemine işaret ederek, "Vefa, kültürümüzde çok önemli, ıstılahı olan değerli bir kavramdır. Vefa duygusunu çoktandır kaybettiğimizi düşünüyorum ve bunu Eğitim Bir-Sen'in kısa film yarışmasında temel konusu yapmış olması çok önemlidir." dedi.

İnsanların vefa duygusunu hatırlaması, yaşaması, ve yaşatması gerektiğinin altını çizen Güneş, şöyle devam etti:

"Gençler, sadece vefada değil, pek çok konuda duyarsız hale geldi. 15 yıldır televizyondaki dizilerde sunulan hayatlar, en büyük kanıttır. Televizyonda, sosyal hayatta, her ülkede, her insanın insanla ilgili yaşayabileceği hiç bir sorun gösterilmiyor. Televizyonda gördüğünüz sorunların temelinde ise 'kim kiminle beraber olacak, kim kimi aldatacak' konuları var. Dizilerin yetiştirdiği çocuklardan güzel şeyler beklemek, hakikaten mucizevi bir şey olsa gerek. Çocuklarımız, okullarda mı yetişiyor? Sanmıyorum, en azından kendi çocuklarımdan biliyorum, sabahtan akşama kadar televizyon veya bilgisayar karşısındalar. Vefa, bir dizinin konusu olmaktan çok uzak çünkü artık ilgi görmüyor."

- "Bu gidişata 'dur' demek gerekiyor"

Yönetmen İsmail Güneş, dizi, film, televizyon veya haber yaparken yaşanılan coğrafyanın değerleri düşünülerek hareket edilmesi gerektiğini belirterek, "Televizyon dizileri Kore, Amerika veya başka ülkelerin hikayelerini devşiriyor. Büyük bir skandal, birinin bu gidişata 'dur' demesi lakin önce sanatçının kendi kafasında 'dur' demesi gerekiyor. 5 bin yıllık coğrafya hikaye kaynıyor ve siz bu hikayelere sırtınızı çevirip başka ülkelerin romantik komedisini, mafya dizilerini, taklit ederek bir yere varmak istiyorsunuz." görüşüne yer verdi.

Televizyon dizilerinin proje kaygısıyla hazırlanarak, gençler üzerindeki yansımalarının gözlendiğini söyleyen Güneş, "Eskiden bir çocuğun evinde babaannesi, anneannesi, dedesi olurdu. Siz o çocuğu okula teslim edene kadar büyüklerin ellerinde yetişir ve güzel değerleri büyüklerinden öğrenirlerdi. İnsanlar bugün küçük evlerde tek başına yaşıyor. Böyle bir yapının içinde özlediğimiz değerler ve büyük aile değerlerini maalesef kaybetmek üzereyiz. Çok umutsuz olmamak lazım ama bu gidişata 'dur' demek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

- Yarışmaya katılım şartları ve ödüller

Eğitim Bir-Sen'in düzenlediği Vefa Temalı 3. Kısa Film Yarışması'nda kurmaca dalında 20 dakikayı geçmeyen çalışmaların değerlendirileceği yarışmaya son başvurular, 9 Ocak 2017'ye kadar devam edecek.

Yarışmada birinciliği elde eden yarışmacıya 15 bin, ikinci 10 bin lira, üçüncü ise 7 bin lira ile ödüllendirilecek. Yarışmada dereceye giren yarışmacılara Mehmet Akif İnan özel ödülü için 5 bin lira, Erol Battal teşvik ödülü için ise 3 bin lira verilecek.

Dereceye girenler, 11 Şubat 2017 tarihinde Eğitim-Bir-Sen'in kuruluş yıl dönümü etkinlikleri ve "Vefa" programında ödüllerini alacak.

Geçen yıl jüri başkanlığını Derviş Zaim'in yaptığı Eğitim Bir-Sen Kısa Film Yarışması'nın bu sene jüri üyeleri arasında İsmail Güneş, Perihan Savaş, Ufuk Bayraktar, Haşmet Babaoğlu, S. Enver Gülşen ve Suat Köçer yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :