Vatikan'dan İrlanda'ya Eş Cinsel Evlilik Tepkisi

Vatikan'dan İrlanda'ya Eş Cinsel Evlilik Tepkisi

Vatikan Devlet Sekreteri Parolin:

VATİKAN (AA) - Katoliklerin ruhani merkezi Vatikan’ın Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin, İrlanda’da geçen hafta sonu eş cinsel evliliğe referandumda onay çıkmasının sadece Hristiyanlık ilkeleri açısından değil, insanlığın bir yenilgisi olduğunu söyledi.

Vatikan’da Papa’dan sonraki en yetkili makam olan devlet sekreterliği görevini yürüten Kardinal Parolin, yaptığı açıklamayla geçen hafta gerçekleştirilen halk oylamasında nüfusunun yüzde 85’i Katolik İrlanda’da eş cinsel evliliğe izin veren kararın çıkmasına karşı Vatikan’ın merakla beklenen tutumuna açıklık getirdi.

Parolin, Roma’daki Vatikan’a bağlı Cancelleria Sarayı’nda katıldığı bir etkinlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu sonuç nedeniyle gerçekten çok üzüntülüyüm. Kilise, bu gerçeği İncil’in yaygınlaştırılmasının kuvvetlendirilmesi bağlamında dikkate almalıdır” dedi.

Kardinal Parolin, “Ben bunun sadece Hristiyanlık ilkelerinin değil, insanlığın yenilgisi olduğuna inanıyorum” ifadesini kullandı.

Aile kurumunun merkeze koyulan ve her şekilde savunulması gereken bir yapı olduğunu anlatan Parolin, aileyi vurmanın bir binanın temelini hedef almayla aynı anlama geldiğini dile getirdi.

İrlanda ile Vatikan arasında yakın dönemde Katolik kilisesine bağlı rahiplerin İrlanda’da çocuk tacizi vakalarına karıştıklarının ortaya çıkması iki ülke arasında krize yol açmıştı. Vatikan’ın eş cinsel evliliğe onay veren referandum sonucuna yönelik bu son tepkisinin İrlanda’da ne tür bir tepkiye yol açacağı merak konusu.

-Fransa ile eş cinsel büyükelçi krizi-

Kardinal Parolin, Fransa ile yaşadıkları “eş cinsel büyükelçi” krizine de değinerek, “Bu konuda da diyalog yolları açık. Umarım olumlu bir şekilde sonuçlanır” değerlendirmesinde bulundu.

Fransa’nın Vatikan nezdindeki büyükelçiliğine büyükelçi olarak atadığı Laurent Stefanini’ye Vatikan’ın agreman vermemesinin nedeni, basına Stefanini’nin eş cinsel olmasından kaynaklandığı şeklinde yansımıştı.

Fransa ile Vatikan arasında derinleşen kriz Papa Franciscus ile Büyükelçi Stefanini’nin kısa bir süre önce baş başa görüşmesine karşın aşılamamıştı. Fransa, daha önce Vatikan nezdindeki büyükelçilikte katip olarak görev yapmasından dolayı bu işe en hakim kişi olarak gördüğü Stefanini’den geri adım atmıyor.

Öte yandan, Parolin’in daha önce devlet sekreterliği konumuna getiren Papa Franciscus, seçildiği ilk yılda yaptığı ilk yurtdışı gezisi Brezilya’dan dönüşünde sarf ettiği, “Ben kim oluyorum ki, eş cinselleri yargılayabiliyorum” ifadeleri, kilisenin eş cinsellere yönelik yaklaşımında değişiklik olarak yorumlanmıştı. 

Kaynak:Haber Kaynağı