Vatikan'da iki Papa'nın aziz ilan edilme törenine doğru

Vatikan'da iki Papa'nın aziz ilan edilme törenine doğru

Törene, Emerit Papa 16. Benediktus da katılacak

VATİKAN (AA) - Vatikan’da bu hafta sonu yapılacak Papa 23. Ioannes ile Papa 2. Ioannes Paulus’un azizlik mertebesine yükseltileceği törene Emerit Papa 16. Benediktus’un katılacağı açıklandı.

Roma Hac İşleri Organizasyonu Başkanı Monsenyör Liberio Andreatta yaptığı açıklamada, iki Papa ile yakın bir şekilde farklı münasebetleri olan Emerit Papa 16. Benediktus’un, 27 Nisan Pazar günü Vatikan’ın ünlü Aziz Petrus Meydanı’ndaki ayine katılacağını bildirdi.

Aziz ilan edilecek Papalardan 2. Ioannes Paulus ile yakın çalışma fırsatı bulan ve Kilise Doktrininden Sorumlu Bakanı da olan Papa 16. Benediktus, genç bir teolog olduğu dönemde aziz ilan edilecek diğer Papa 23. Ioannes’in 1962’de başlattığı Vatikan’ı dış dünyaya açan reform hareketi olarak tanımlanan 2. Vatikan Konsili’nin de beyin takımında yer almıştı.

Geçen yıl görevinden ayrıldıktan sonra Emerit unvanıyla anılan Papa 16. Benediktus, şubat ayında yapılan yeni kardinallerin, kardinallik törenine (Concistoro) katılarak, inzivaya çekildiği bir yılın ardından ilk kez genel bir ayinde hazır bulunmuştu.

 

-Nasıl Aziz oldular?

Katolik aleminde iyi işler başarıp, en az iki mucizeyi gerçekleştirenlere verilen azizlik mertebesi için Polonyalı Papa Karol Wojtyla havari ismiyle 2. Ioannes Paulus’un bir hasta ve bir rahibeyi iyileştirerek, iki mucizeyi yaptığına inanılıyor.

1935-1944 yılları arasında İstanbul’da Vatikan Temsilcisi olarak bulunan ve Türkiye ile yakın ilişkileri nedeniyle “Türk Papa” olarak anılan Papa Giuseppe Roncalli havari ismiyle 23. Ioannes’in ise 60’lı yılların başında bir rahibeyi iyileştirdiğine inanılırken, aziz ilan edilmek için ikinci bir mucizeyi gerçekleştirmediği ancak çok sevilmesinden dolayı Papa Franciscus'un böyle bir karar verdiği belirtildi.

 

-Roma’ya akın ediliyor

İki Papa’nın aziz ilan edileceği törene başta Polonya olmak üzere çok sayıda inananın akın edeceği belirtiliyor. 

“Vaticaninsider” isimli Vatikan’a yakın internet sitesi, törene en az 500 bin kişinin beklendiğini yazdı. Haberde, Papa 2. Ioannes Paulus’un Polonyalı olması nedeniyle sadece bu ülkeden bin 700 otobüs, 58 uçak ve 5 trenin geleceği kaydedildi. Tören için 3 bin gönüllünün çalışacağı ve 4 bin 400 güvenlik görevlisinin görev yapacağı bildirildi.

Vatikan ile komşu Roma’daki oteller ve konaklama yerlerinde de bu hafta sonuna ilişkin yoğunluğun en üst seviyede olduğu kaydedildi.

Kaynak:Haber Kaynağı