Vatanı dişi kuş kurar

Vatanı dişi kuş kurar

Prof. Dr. Caner Arabacı: “Bu milletin kızıyla, genciyle iyi yetişmiş akıllı ve bilgili bir gençliğe ihtiyacı var. Vatan kurucular analardır. Türkçe’de “Yuvayı dişi kuş kurar” diye güzel bir lâf var.

Prof. Dr. Caner Arabacı: “Bu milletin kızıyla, genciyle iyi yetişmiş akıllı ve bilgili bir gençliğe ihtiyacı var. Vatan kurucular analardır. Türkçe’de “Yuvayı dişi kuş kurar” diye güzel bir lâf var. Vatan yuvadır. Devlet vatanın üstündeki örgütlenmedir. Vatanı kuran dişi kuştur. Selçuklu çağında da öyleydi. Gelecekte de öyle olacak.”

NEÜ Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Caner Arabacı, Türkmeneli Dernekleri Federasyonu'nun başlattığı “Türkmeneli Eğitimine Destek Projesi” kapsamında Konya'ya gelen Irak'ın Türkmenli bölgesinde yaşayan öğrencilere konferans verdi.

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Dr. Aydın Beyatlı, konferanstan önce yaptığı kısa selamlama konuşmasında, Kerkük’te Türkmeneli okullarında zor şartlar altında okuyan başarılı Türkmen öğrencilerini mükâfat olsun diye Türkiye’ye getirdiklerini ve ilk olarak Konya’yı ziyaret ettiklerini belirterek “Burada öğrencimize, sosyo kültürel değerlerimizi göstereceğiz. Tarihi ve turistik yerleri gezdireceğiz” dedi.

vatani-disi-kus-kurar-(4).jpg

Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sohbette Prof. Dr. Caner Arabacı, sözlerine “Irak bize hiç ırak değildir, çok yakındır” dedi. 35 kişiden oluşan Türkmeneli öğrencilerine yaptığı tarih sohbetinde, Selçuklu ve yakın tarihimizden Ahilik geleneği ve Ahilik ruhundan söz ederek “Ahiliğin Anadolu’da örgütleyicisi Ahi Evren’dir. Esnafların pirî ve bütün ahilerin Ahi babasıdır.  Moğollarla mücadele ederken 90 yaşında şehit edilmiştir. Moğollar Kayseri’yi işgal ettiklerinde Kayseri’yi ahiler savunmuştur. Ahiler prensip sahibi, dürüst, güvenilir, çalışkan insanlardır. İş başa düştüğü zaman, vatan tehlikeye düştüğü zaman, devlet zaafa uğradığı zaman vatanı da savunan bu insanlar” diye konuştu.

Ankara’nın, Orhan Gazi’nin gelip almasına kadar bir dönem ayrı bir devlet gibi Ahiler tarafından yönetildiğini söyleyen tarihçi Caner Arabacı, Türkiye’yi de Irak’ı da vatan haline getiren iki insan türünden ilkinin, “Alp insan” tipi olduğunu ve ikincisinin de “Veli insan” tipi olduğunu hatırlattı. Arabacı, veli insan tiplerinin fetihlerin öncü kuvvetleri olduğunu ve gittikleri bölgede yaşayan insanların kalplerini, gönüllerini ve akıllarını İslâm’a karşı ve Türk milletine karşı ısındırdıklarını ve onlara “Kolonizatör Türk Dervişleri” denildiğini söyledi.

Selçuklu’dan Osmanlı’ya aktarılan Ahilik ruhunun Türkiye’de hiç öldürülmemesi gerektiği üzerinde misaller vererek dile getiren Arabacı, Haçlılar sizi, ruh ikliminde öldüğünüz zaman yaşatmazlar. Çünkü haçlılarda insanlık duyguları yoktur, Acıma ve adalet duyguları yoktur. Hümanist duygular ise göstermeliktir. Onların kitaplarında güzel şeyler yazar. Ama iş filliyata geldiğinde o yazıların tersi devreye girer” dedi.

      vatani-disi-kus-kurar-(2).jpg

“YUVAYI  -VATANI-  DİŞİ KUŞ KURAR”

Polanya’yı işgal eden düşmana karşı Lehistanlı öğrencilerin Uçan Üniversite kurduklarından bahseden tarihçi Arabacı, Irak’tan Konya’ya gelen Türkmen öğrencilere “Hal, şart, ahval nice olursa olsun kendimizi yetiştirme, okumadan asla vazgeçmemiz lâzım. Çünkü bu milletin kızıyla, genciyle iyi yetişmiş akıllı ve bilgili bir gençliğe ihtiyacı var. Hele hele vatan kurucular analardır. Türkçe’de güzel bir lâf var: “Yuvayı dişi kuş kurar” diye. Vatan yuvadır. Devlet vatanın üstündeki örgütlenmedir. Vatanı kuran, yuvayı kuran dişi kuştur. Selçuklu çağında da öyleydi. Gelecekte de öyle olacak” dedi.

Sohbetten sonra bir Türkmen kız talebe, Prof. Dr. Caner Arabacı’ya Türkmen bayrağı hadiye etti. Arabacı, Türkmen Bayrağını üç kere öpüp alnına götürdükten sonra kabul ederek teşekkür etti. Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü de, Kerkük’ten gelen hanım öğretmenlere Mehmet Âkif’in kitaplarını hediye etti. Sohbet toplu olarak çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.