Vatandaşa üç güzel haber!

Vatandaşa üç güzel haber!

Değişik alanlarda vatandaşın masrafını azaltacak 3 yenilik açıklandı. Yaşlı ve engelliler ile araç sahiplerine müjde geldi.

1) Yaşlı ve engelliye ücretsiz bakımevi

Hükümet, evinde yaşlısına, engellisine bakan milyonlarca vatandaşın hayatını kolaylaştıracak 'gündüz bakım merkezlerini' hayata geçiriyor. 'Kreş mantığıyla' işleyecek gündüzlü bakım merkezleri ile vatandaşlar, yaşlı ya da engelli yakınını gündüz bakım merkezine bırakıp akşam alabilecek. Gündüz bakım merkezlerinde yaşlı ve engellilerin hem bakımı hem de hobi kursları, etkinlikler, konserler, toplantılar aracılığıyla sosyalleşebilmeleri sağlanacak.

Hayat Kolaylaşacak

Engellisine, yaşlısına bakmak zorunda olduğu için evinden çıkamayan, bir işte çalışamayan, hatta en küçük hastane işlerini bile çözmekte zorlanan vatandaşların hayatları kolaylaşacak. Merkezler, yalnızca mesai saatleri içerisinde çalışacak. Vatandaşlar, engelli veya yaşlı yakınlarını gündüz bu merkezlere emanet edip akşam alabilecek.

2) Tarla üretimi arttı ucuzluk geliyor

Başta karpuz olmak üzere birçok üründe bu yıl yüksek rekolte bekleniyor. Bu da vatandaşın ucuz sebze-meyve tüketmesini sağlayacak. Uzmanlar, aracıların azaltılması ile fiyatların daha da düşeceğini ve vatandaşın gerçek fiyatlardan sebze-meyveye ulaşacağını belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, karpuzda hasadın Adana'da başladığını belirterek, bu sezon üretimin 3.9 milyon tonu aşmasının beklendiğini söyledi.

Bayraktar, "Üretici birlikleri idari ve mali açıdan fonksiyonel hale getirilmeli, profesyonelce yönetilmeli" değerlendirmesini yaptı. Karpuzun en fazla üretilen ve tüketilen ürünler içinde yer aldığını belirten Bayraktar, "Yıllık ortalama kişi başına karpuz tüketimi 44.5 kilogramı bulmaktadır. Türkiye'de 2014'te 28 milyon 569 bin 781 ton olan sebze üretiminin 3 milyon 885 bin 617 tonunu karpuz oluşturdu" dedi.

3) Sigorta kazığı artık son buluyor

Hükümet, sigorta şirketlerinin milyarlık 'yedek parça' oyununa el koydu. Artık sigorta şirketleri, servislerle anlaşıp kaza yapan araçlara orijinal yedek parça yerine düşük kaliteli 'çakma' parça kullanamayacak. Araç sigortalarında değiştirilecek parçalarda artık Türk Standartları Enstitüsü (TSE) onaylı eşdeğer parçalar kullanılabilecek.

Sanayi Bakanı Fikri Işık, Eşdeğer Parça Belgelendirmesi uygulamasının 1 Haziran'da başlayacağını belirterek, bu sayede yerli otomotiv yan sanayiinin güçleneceğini, ithalatın azalacağını ve sigorta ücretlerinde ciddi düşüş sağlanacağını söyledi. Işık, "Eşdeğer Parça Belgelendirmesi uygulaması ile sigorta şirketleri hasarlı araçlarda orijinal parça yerine muadili sayılacak belgelendirilmiş eşdeğer parça kullanacak. Tüketicilerimiz, hem güvenli hem de ekonomik ürünleri seçebilecek" dedi.

TAKVİM