Vatandaş istikrarı sevdi: ERDOĞAN İLE DEVAM

Vatandaş istikrarı sevdi: ERDOĞAN İLE DEVAM

24 Haziran Seçime sayılı günler kala yapılan ankette Recep Tayyip Erdoğan yüzde 54,5’la ilk turda başkanlığa seçilirken Cumhur İttifakı’nın Konya’daki oy oranı yüzde 82’i geçiyor

24 Haziran seçimlerine sayılı günler kala Selçuk Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar'ın Memleket'e özel paylaştığı anket, vatandaşın istikrardan ve büyümeden yana tercihte bulunacağını gösteriyor.

ERDOĞAN İLK TURDA BAŞKAN

Ankete göre; 24 Haziran'da Recep Tayyip Erdoğan yüzde 54,5 ile ilk turda seçilirken AK Parti'nin Türkiye genelindeki oy ortanı yüzde 46 bandında görünüyor.

KONYA’DA CUMHUR İTTİFAKININ OYU YÜZDE 82

Öte yandan yine Ali Acar tarafından Konya'da 11 bin kişi ile yapılan anketin sonuçlarına göre;  Cumhur İttifakının Konya’daki oy oranı yüzde 82’yi geçiyor.

24 Haziran erken seçimine günler kala cumhurbaşkanı adaylarının çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Anket şirketleri de cumhurbaşkanı adaylarının oy oranlarına ilişkin kamuoyu araştırmalarını sürdürüyor. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Prof. Dr. Ali Acar son oranları paylaştı. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar'ın Memleket'e özel paylaştığı anket sonuçlarına göre vatandaş istikrara devam diyor. Buna göre, 24 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan %54,5 ile seçilirken AK Parti'nin oyları da % 46 olarak görünüyor. Ayrıca Konya'da ise Cumhur İttifakı'nın oy oranı % 82.08 şeklinde olduğu görüldü.

KISA VE ÖZ SORULARA CEVAP VERDİLER

Araştırma, telefonla adres ve bölge nüfus tekniği ile deneklerle telefon görüşme yöntemiyle uygulandı. Anket tesadüfi tabakalı örnekleme göre yapılmış olup Türkiye'deki belirli bölgelerden kesitler alındı. Telefon arayıcılar olarak  yüksek lisans ve doktora öğrencileri katkıda bulundu.  Araştırma 11-28 Temmuz tarihleri arasında yapıldı. Kısa ve öz 5-10 civarında sorulardan oluştu. Cinsiyet dağılımına göre araştırmaya katılanların yarıdan biraz fazlasını (%64,5)erkekler, %35,5'sini de kadınlar oluşturdu. Yapılan anket sırasında yüz yüze görüşmelerde yine oy vermede erkek kadınlara bazı taktikler vermektedir.

EN BÜYÜK SORUN ‘İŞSİZLİK’

Katılımcılara açık uçlu olarak yöneltilen;“Sizce Türkiye’deki gençliğin en önemli sorunu nedir?” sorusuna verilen yanıtlar incelendiğinde, “işsizlik” (% 26,8) ve “eğitim” (% 17,4)seçeneklerinin bariz şekilde öne çıktığı gözlenmektedir. İfade edilen diğer sorun alanlarının ya da başlıklarının ise % 10 bandının altında çıktığı ve birbirine yakın oranları yansıttığı görülmektedir.

GENÇLİK SORUNLARIYLA İLGİLENİLSİN İSTİYOR

Ankette “Bugün Türkiye’yi siz yönetseydiniz ilk el atacağınız sorun hangisi olurdu?” sorusuna, gençler sırasıyla; “çalışma hayatı/istihdam” (% 19,4), “eğitim” (14,8), “zengin-fakir uçurumu” (% 13,8),“terör” (% 10,3) ve “Kürt sorunu” (% 7,5) yanıtını vermektedir. • “Gençlik ve sorunları ile aşağıdakilerden hangisi en çok ilgileniyor?” sorusuna, katılımcıların yarısına yakını (% 46,7) “yeterince ilgilenen yok” yanıtını vermektedir. Ancak yine de gençlikle ve gençlik sorunlarıyla en çok ilgilenen aktörün “devlet” olduğu yönünde bir eğilimin öne çıktığı da belirtilmelidir. Zira gençlerin beşte birinden çoğu (% 21,2) devletin gençlikle en çok ilgilenen aktör olduğunu ifade etmektedir. Siyasal partilerin, cemaatlerin, medya ve sivil toplum kuruluşlarının ise bu anlamda iyi bir algıya sahip olmadıkları düşünülmektedir.• Gençlerin yaklaşık üçte biri (% 33,6) AK Parti’nin kendileriyle en çok ilgilenen siyasal parti olduğunu düşünmektedir. AK Parti’yi % 11,4 oranı ile CHP, % 8,1 oranı ile MHP ve % 2,6 oranı ile de BDP takip etmektedir.

CUMHURBAŞKANLIĞINDA KİME OY VERECEKSİNİZ?

Recep Tayyip Erdoğan:                      54,5

Muharrem İnce:                      30.4

Meral Akşener:                       3.2

Selahattin Demirtaş:                8

Temel Karamollaoğlu:             2.1

Doğu Perinçek:                       1.6

24 HAZİRAN'DA HANGİ PARTİYE OY VERECEKSİNİZ?

AK Parti          % 46

İYİ Parti          % 4

CHP                % 29

MHP                % 8.8

SP                    % 1

HDP                % 8.4

Kararsız           % 0.4

Total    7540    100.0

Öte yandan yine Ali Acar tarafından Konya'da 11 bin kişi ile yapılan ankette de ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra Konya'daki rakamlar da şöyle;

AK Parti          % 70.2,

CHP                %7.8,

MHP                %12.06,

İYİ Parti          %8.9,

HDP                % 1,

BBP                 %1

SP                    %3.5

 

Sonuç olarak Konya bölgesinde hükümete olan destek oylarının %70'in üzerinde çıkması ekonomik istikrarın yanı sıra siyasi istikrarında devam etmesine destek anlamına geliyor. M. Ali. Elmacı-Memleket