Vang-McCully ortak basın toplantısı

Vang-McCully ortak basın toplantısı

Çin Dışişleri Bakanı Vang:- "Bizim Güney Çin Denizi konusundaki tutumumuz net. Buradaki pozisyonumuz değişmedi, değişmeyecek. Bu pozisyonumuz gerçeklere dayalı ve uluslarası hukuka uygun. Çin, sorumlu bir ülke olarak, Güney Çin Denizi meselesinde daima ol

PEKİN (AA) - Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Filipinler ve Çin arasındaki Güney Çin Denizi sorununa yönelik, "Bizim Güney Çin Denizi konusundaki tutumumuz net. Buradaki pozisyonumuz değişmedi, değişmeyecek." değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Vang, resmi ziyaret için Çin'de bulunan Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully ile başkent Pekin'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Güney Çin Denizi sorununa değinen Vang, "Bizim Güney Çin Denizi konusundaki tutumumuz net. Buradaki pozisyonumuz değişmedi, değişmeyecek. Bu pozisyonumuz gerçeklere dayalı ve uluslararası hukuka uygun. Çin sorumlu bir ülke olarak, Güney Çin Denizi meselesinde daima olumlu ve yapıcı rol oynamaya hazırdır." dedi.

Vang, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin Pekin ziyaretiyle ilgili bir soruya Filipinli liderin ziyaretinin iki ülke halklarının çıkarları ve bölgesel istikrar için önem taşıdığı yanıtını verdi.

Duterte'nin göreve geldiği günden bu yana Çin ile ilişkileri iyileştirmeye ve dostluğu pekiştirmeye çalıştığını ve iki ülke arasındaki meselelerde işbirliği ve diyalog için istekli olduğunu gösterdiğini kaydeden Vang, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu isteklilik, Filipinler halkının iradesini yansıtıyor. Bu tarihi bir ziyaret olacak. Çin -Filipinler ilişkileri için yeni bir başlangıç olacak. Biz, Filipinler halkına dostluk için kollarımızı açmaya ve işbirliği için elimizi uzatmaya tamamen hazırız. Bu ziyaret sadece ikili ilişkilerin bugünü için değil yarını için de bir başarı olacak.”

- "Yeni Zelanda’nın 'Tek Çin' politikasına yönelik olumlu tutumunu takdirle karşılıyoruz"

Yeni Zelanda’nın "Tek Çin" politikasına yönelik olumlu tutumunu takdir ettiklerini vurgulayan Vang, Çin’in Tek Kuşak Tek Yol” projesi ve Yeni Zelanda’nın 30 Yıllık Kalkınma Planı’na ilişkin yapılacak yatırımlar hakkında görüş alışverişinde bulunduklarına işaret etti.

"Yeni Zelanda’nın, uluslararası alanda Çin’e verdiği desteği takdirle karşılıyoruz. Asya’daki bölgesel konularda ve uluslararası konularda çok başarılı ve yapıcı bir toplantı gerçekleştirdik" diyen Vang, Kapsamlı Stratejik İşbirliği Ortaklığı konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

- "Güney Çin Denizi konusunda herhangi bir tarafın yanında yer almıyoruz"

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı McCully da "Güney Çin Denizi konusunda herhangi bir tarafın yanında yer almadığımızı açığa kavuşturmak istiyorum. İlgili ülkelerin bu hafta Pekin’de düzenlenecek ziyarette olumlu ve yapıcı bir yol bulmalarını umut ediyoruz.” dedi.

İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri Serbest Ticaret Anlaşması’na dönüştürmeyi istediklerini belirten McCully, spor, kültür ve turizm konusunda da ilişkilerin güçlenmesi için Çin ve Yeni Zelanda arasındaki vize kolaylığı sağlanmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :