Van kedilerine "üreme" bakımı

Van kedilerine "üreme" bakımı

YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, mart ayındaki çiftleşme sezonu öncesinde dişi Van kedilerini bakıma aldı

VAN (AA) - SITKI YILDIZ - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, kedilerin çiftleşme sezonu olan mart ayı öncesi, dişi kedilere özel bakım uyguluyor.

Dünya üzerinde saflığını koruyabilmiş, melezleşmemiş canlıların başında gelen Van Kedisi, cana yakınlığı, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, uzun ve kabarık kuyruğu, farklı renkteki gözleri ve suya olan düşkünlüğüyle gerek kentin gerekse Türkiye'nin en önemli canlı kültür varlığı arasında yer alıyor.

Van Kedisi'nin neslini korumak amacıyla YYÜ bünyesinde kurulan Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi de 20 yılı aşkın süredir yaptığı araştırmalarla kentin en önemli canlı kültür varlığı yok olmaktan kurtardı. Son yıllarda Van Kedisi'ni koruma, neslinin devamını sağlama ve saflaştırmaya yönelik başarılı çalışmalar yürüten merkez, özellikle kedilerin kızgınlık dönemi olan mart ve haziran aylarında farklı bir çalışma yürütüyor.

Özellikle yıl içinde doğum yapan ve yavrularının bakımı nedeniyle enerji kaybeden anne kedilere farklı beslenme ve bakım programları hazırlayarak dişi kedileri mart ayına hazırlayan merkez, yaptığı çalışmalarla Van Kedisi'nin en saf türüne ulaşmayı hedefliyor.

Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 çiftleşme sezonu öncesi anne adaylarıyla yakından ilgilendiklerini söyledi.

Bu yılın merkez açısından son derece verimli geçtiğini anlatan Kaya, anne kedilerden bu yıl sergiledikleri performansı gelecek yıl da beklediklerini ifade etti.

Kaya, bu amaçla da merkezde doğurganlık yaşına ulaşmış tüm dişi kedilere yoğun bir program uyguladıklarına değinerek, şöyle konuştu:

"Anne kediler iki, üç aylık emzirme döneminde oldukça zayıflıyor. Anneleri ikinci bir doğuma hazırlanmak için çok yoğun bir beslenme ve bakım yapıyoruz. Bu sürede annelerin önce aşılarını, parazit mücadelelerini yaptık. Ardından anne kedilerin bakım ve beslenmelerini süratli bir şekilde yaparak ikinci bir doğuma kondisyonu yüksek şekilde başlamasını sağlıyoruz. Böyle bir programla yavru verim kalitesini de yüksek tutuyoruz. Anneler yaklaşık bir ay sonra yeni sezona hazır hale getirilecek ve çiftleşmelerini bu süre sonunda sağlamış olacağız. Bu uygulamamız sonunda haziran ayında 2015 yılının yavrularını bahçede oynarken görebileceğiz."

Van Kedisi'nin sosyal bir hayvan olduğunu ve cana yakınlığıyla bilindiğini anımsatan Kaya, Van Kedisi Evini ziyarete gelen kişilerin beraberinde getirecekleri mamaları kedilere vererek birlikte vakit geçirmelerinin, kedilerin sosyalleşmesi açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı