Van Ekonomi Zirvesi

Van Ekonomi Zirvesi

Kalkınma Bakanı Yılmaz:

İSTANBUL (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Çözüm süreci ile huzur ve güven ortamının pekişmesi en büyük teşvik. Bu süreç inşallah bölgemize huzuru ve refahı, istihdamı getirecek. Boş yere harcadığımız kaynakları insanımız için harcar hale geleceğiz" dedi. 

Bakan Yılmaz, Van Ekonomi Zirvesi'nin açılışında, Van'da önemli bir potansiyel bulunduğunu, geçmişte yeterli olmayan huzur ve güven ortamı ile doğal afetler nedeniyle kentin potansiyelinin harekete geçirilemediğini söyledi.

Van depreminde yapılan çalışmaları anımsatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Çalışmalar 5 milyar liranın üzerinde bir maliyet oluşturdu, ama çok şükür alnımızın akıyla çıktık. 1 yıl gibi kısa sürede yeniden birçok şey inşa edildi. Bu da Van'a verdiğimiz önemin açık göstergesidir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine sadece yatırım amaçlı verdiğimiz ödenek 315 milyon lira. Bu yatırıma 5 bin yurt dahil değil. Üniversite eskisinden çok daha gelişmiş alt yapıyla hizmet verecek vaziyette. Maddi faaliyetlerin ötesinde Van depremi bize yeniden kardeşliğimizi, temel değerlerimizi, bu ülkede acı ve tatlı günü yaşama irademizi hatırlattı. Van depremiyle tüm Türkiye'de ortak bir duygu oluştu. O dayanışma ruhunu keşke her alana taşıyabilsek." 

Yılmaz, Van'ın nüfusunun 2010 yılında 1 milyon 35 bin, depremin olduğu yıl 1 milyon 22 bin, 2014 sonu itibarıyla ise 1 milyon 86 bin olduğunu anlatarak, "İnsanlar demek ki kaçıp gitmemiş aksine Van küllerinden doğarak daha iyiye gitmiş. Bakanlık olarak Van'a özel önem veriyoruz. Van'ı bir cazibe merkezi olarak algılıyoruz. Diğer illerde yapmadığımız konularda destek olmaya çalıştık" diye konuştu.  

Van'daki Tekstilkent Projesi'nin önemine işaret eden Yılmaz, "İnşallah burası doğrudan 7 bin kişiye, dolaylı olarak 10 binin üzerinde insanımıza istihdam sağlayacak. Van'ın ilk defa sanayi şehri olma gelişimine katkıda bulunacak" değerlendirmesinde bulundu.

-Çözüm süreci

Çözüm sürecine de değinen Bakan Yılmaz, bunun çok boyutlu bir süreç olduğunu anlattı. Çözüm sürecini, aynı zamanda refah ve zenginleşme süreci olarak nitelendiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Kullanılmamış potansiyellerin, uzun süredir değerlendiremediklerimizin harekete geçirme sürecidir. Son 30 yılda yaşadıklarımızda bir doğrudan kayıplarımız, maliyetlerimiz var, bir de dolaylı maliyetlerimiz var. Yeterince huzur ve güven ortamı oluşmadığı için o bölgeye turist, nitelikli eleman, öğretim üyeleri, öğrencilerin gelmemesi, bunların altında huzur ve güven ortamı var. Çözüm süreci ile huzur ve güven ortamının pekişmesi en büyük teşvik. Bu süreç inşallah  bölgemize huzuru ve refahı, istihdamı getirecek. Boş yere harcadığımız kaynakları insanımız için harcar hale geleceğiz. İşi sadece siyasetçilere bırakmayın, bu herkesin sahip çıkması gereken bir süreç. Küçük şeylere takılıp büyük resmi gözden kaçırmamalıyız. Kim çözüm sürecini sabote etmeye çalışıyorsa onu da iyi görelim millet, vatandaş olarak gerekli tepkiyi gösterelim."

Kaynak:Haber Kaynağı