Van depreminin 3. yılı

Van depreminin 3. yılı

Van TSO Başkanı Takva:

VAN (AA) - Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van depreminin ardından kentte yerel bir ekonomik kriz yaşandığını belirterek, "Bunun giderilmesi için vergi ve SGK borçlarına terkin uygulanmalı" dedi.

Takva, 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin 3. yılı nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, kentte depremin ardından gerçekleştirilen çalışmalar ve talepleriyle ilgili sunum yaptı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yüksek lisans öğrencilerinin katılımıyla deprem saati olan 13.41'de başlayan toplantıda konuşan Takva, depremle birlikte Türkiye'nin kalbinin Vanla attığını, 76 milyonun ellerindeki tüm imkanlarla kente yardım gönderdiğini söyledi.

Depremin ardından evleri yıkılan vatandaşların büyük bir bölümünün kendi imkanlarıyla enkazları kaldırdığını, bu çalışmaların Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan önce gerçekleştirildiğini anımsatan Takva, şöyle konuştu:

"Yasanın çıkmasının ardından enkazlarını kaldırmak isteyen vatandaşlara bazı kolaylıklar getirildi ancak iyi niyetle enkazlarını yasadan önce kaldıran vatandaşlar, kendilerine sağlanan bu imkanlardan yararlanamadı. Ancak binası dava konusu olan ya da maddi imkanı olmadığı için binalarını yıkamayan vatandaşlar şu anda bu kolaylıklardan yararlanabiliyor. Bu nedenle yasadan önce binalarının enkazını kaldıran vatandaşların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi gerekiyor."

Van depreminde hükümetin ve devletin çok önemli bir başarı gösterdiğini, bir yıl içinde 18 bin konutun tamamlandığını, evsiz kalan vatandaşların evlerine yerleştirdiğini belirten Takva, önümüzdeki nisan ayında konutların taksitlerinin ödenmeye başlayacağını hatırlatarak, bunun kent ekonomisine büyük bir yük getireceğini vurguladı.

Konutların aylık ödenecek taksitlerinin 8,2 milyon lira olduğunu, bunun kent ekonomisi açısından büyük bir kayıp olduğunu söyleyen Takva, KOSGEB aracılığıyla sağlanan faizsiz kredi ödemelerinin de aylık 12 milyon liraya denk geldiğini açıkladı. Bu borçların yapılandırılması gerektiğini, aksi durumda Van'ın ekonomik anlamda büyük bir sıkıntı yaşayacağını belirten Takva, "Van, 2014 yılının ilk 9 aylık döneminde protesto edilen senet sayısı bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından 4'üncü sırada yer aldı. 9 ayda 270 milyon 685 bin liralık 3 bin 785 senet protesto edildi. Bu Van ekonomisinin geldiği durumla ilgili önemli bir veridir" diye konuştu. 

Depremin ardından kentte yerel bir ekonomik kriz yaşandığını söyleyen Takva, "Van'ın ekonomisinin canlandırılması için vergi ve SGK borçlarının terkin edilmesi gerekiyor. Van sadece kendine değil, çevresindeki illere de hizmet üreten bir kent. Bu nedenle ekonomi çevredeki illeri de olumsuz etkiliyor. TOKİ afet konutu taksitlerinin ertelenmesi, ekonominin canlanma için bölgeye özel ekonomik paketlerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Van'ın ekonomik açıdan kalkınmasının en önemli etkenlerinden biri olan sınır ticaretinin mutlaka başlatılması da hayati önem taşımaktadır" ifadesini kullandı.

Takva, sunumun ardından toplantıya katılan öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

Kaynak:Haber Kaynağı