Valiler Buluşması

Valiler Buluşması

Kalkınma Bakanı Yılmaz:

ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yatırımlar konusunda valilere çağrıda bulunarak, "Merkezi idareden gelen kaynakları en hızlı şekilde kullanmanızı bekliyorum. Kullanamayacağınız kaynağı da bence talep etmemelisiniz" dedi.

Yılmaz, İçişleri Bakanlığınca Gölbaşı'ndaki Vilayetlerevi'nde düzenlenen Valiler Buluşması'nda yaptığı konuşmada, valileri, yerel kalkınmanın lideri olarak gördüklerini söyledi.

Kalkınmanın en önemli unsurlarından birinin yatırımlar olduğunu dile getiren Yılmaz, kamu yatırımları açısından valilerden iyi bir koordinasyon yapmalarını, yatırımlar arasında uyumu sağlamalarını, karşılaşılan sorunları çözmelerini, yatırımları kolaylaştırmalarını beklediklerini ifade etti.

Türkiye'nin kaynaklarını verimli kullanmak durumunda olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

"Merkezi idareden gelen kaynakları en hızlı şekilde kullanmanızı bekliyorum. Kullanamayacağınız kaynağı da bence talep etmemelisiniz. Yeri, zamanı geldiğinde, kullanılır hale geldiğinde talep edilmeli. Aksi takdirde bir taraftan bazı kurumlarımızın kaynak ihtiyacı varken diğer kurumlarımızın da hesaplarında bir miktar finansmanın olması arzu ettiğimiz bir durum değil." 

Türkiye'de yatırımların yüzde 80'inin özel sektör tarafından gerçekleştirildiğine işaret eden Yılmaz, sadece kamu yatırımlarıyla ilgilenmenin yeterli olmadığını, özel sektör yatırımlarının da kolaylaştırılması, yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

- "Genel yatırım ortamı yeterli değil"

Sadece genel yatırım ortamını ele almanın yeterli olmadığını ifade eden Yılmaz, tek tek illerde, bölgelerde yatırım ortamının nasıl olduğunun analiz edilmesi ve yatırım ortamını düzeltici tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Her bölgenin farklı bir yapısı var. Özellikle bazı bölgelerimiz daha fazla stratejik yatırımlara odaklanmak, yurtdışından daha fazla proje cezbetmek, teknolojik projeler geliştirmek durumunda, başka bazı bölgelerimizde de farklı nitelikteki yatırımların geliştirilmesi gerekiyor. Her birimizin kendi illerimizde bu iş ve yatırım ortamını analiz etmemiz gerekiyor. Her birimizin kendi illerimizde bu iş ve yatırım ortamını analiz edip burada neler yapabiliriz diye kafa yormasında fayda görüyorum."

- "Kanun yasaklamıyorsa yapabiliriz" 

Yatırımlar konusunda bir zihniyet değişimine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bizim genel anlayışımız son 100 yılda 'bir şey kanunda yazmıyorsa yapmayalım' şeklinde. Halbuki olması gereken 'bir şeyi kanun yasaklamıyorsa yapabiliriz' diye düşünmemiz lazım. Doğru bir iş varsa kanunlarda da bu konuda yasak yoksa o işi pekala yapabiliriz. Bunu yapmalıyız ki bu tecrübelerden daha iyi noktalara gidebilelim" dedi.

Bakan Yılmaz, yerel kalkınma mekanizmalarının önemine işaret ederek, valilerin bu kurumları sahiplenmesi ve çalıştırmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

İllerde sosyal analizler yapılmasına ihtiyaç olduğunu ifade eden Yılmaz, yapılacak çalışmalarla hangi mahallede eğitim, asayiş ve benzeri alanlarda zaaflar bulunduğunun ortaya konulmasının gerek sosyal gerekse ekonomik gelişmeye olumlu katkıda bulunacağını kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı